Horvatincicev gliser Talijane trenutno usmrtio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S obzirom na nalaz obdukcije, izvjesno je da ce biti odbacena kaznena prijava kojom se zagrebacki tajkun tereti i za nepružanje pomoci unesrecenima.

Talijanski supružnici ostali su na mjestu mrtvi kada je na njihovu jedrilicu na moru kod Primoštena u utorak gliserom naletio zagrebacki tajkun Tomislav Horvatincic .

Potvrdeno je to obdukcijom, o cemu su medije izvijestili Horvatincicevi odvjetnici Branko Baica i Velimir Došen.

- Došao je nalaz obdukcije za oboje poginulih. Najzanimljivije iz tog nalaza, koji još nismo dobili u kopiji ali smo imali uvid, jest to da je i kod jednog i kod drugog poginulog smrt nastupila trenutno. Tu obducent ne ostavlja nikakve dvojbe s obzirom na težinu povreda koje su zadobili. Smrt je bila trenutna i nije bilo pomoci, nije bilo bilo kakve mogucnosti za pomoc - kazao je Baica.

S obzirom na nalaz obdukcije, izvjesno je da ce biti odbacena kaznena prijava kojom se Horvatincic tereti i za nepružanje pomoci unesrecenima te ce na snazi ostati ona za izazivanje pomorske nesrece s neizravnom namjerom.

Podsjetimo, nakon što je nepropisno glisirajuci i k tome ostavivši plovilo na autopilotu bez nadzora udario te prešao preko jedrilice, Horvatincic nije pokušao pomoci nesretnim Talijanima vec je umjesto toga spašavao svoj gliser, a nije zvao niti policiju nego svoje prijatelje.

No, usprkos tomu, prema zakonu, kaznenog djela nema ako su osobe ostale na mjestu mrtve. Da je jedna od njih preživjela iti nekoliko sekundi ili minutu nakon udara, kazneno djelo nepružanja pomoci bilo bi pocinjeno.

- Zakon je tu vrlo jasan. Osoba koja trenutno premine ne može biti predmet ovog kaznenog djela - iznio je Branko Baica.

Odvjetnik Velimir Došen naveo je, pak, da je DORH uložio žalbu na rješenje o pritvoru koje je protiv Horvatincica odredeno zbog mogucnosti utjecaja na svjedoke, a ne, kako je odvjetništvo tražilo, i mogucnosti ponavljanja kaznenog djela.

- Izvanraspravno vijece u srijedu ce donijeti odluku o žalbi i nakon toga ce istražni sudac donijeti odluku o ispitivanju svjedoka - rekao je Došen.


Podijeli: Facebook Twiter