Horvatincic vozio prebrzo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tomislav Horvatincic, zagrebacki poduzetnik koji je u utorak kod Primoštena izazvao tešku pomorsku nesrecu u kojoj je poginulo dvoje Talijana, ostat ce u šibenskom pritvoru 48 sati da bi se saslušali svjedoci i dopunila istraga.

Tih 48 sati rok je u kojme DORH može podnijeti istražni zahtjev i predložiti odredivanje pritvora.

Horvatincic je prijavljen za kazneno djelo izazivanja pomorske nesrece sa smrtnom posljedicom, što je teža kvalifikacija i za to je predvidena kazna do deset godina zatvora, kazao je glasnogovornik suda Banko Ivic, dodajuci da se Horvatincic branio šutnjom.

Po rijecima luckog kapetana Borisa Seljanovskog, predstavnika istražnoga povjerenstva koje je ustrojilo Ministarstvo mora radi utvrdivanja okolnosti nesrece, zagrebacki poduzetnik u cetvrtak bi najvjerojatnije trebao dati iskaz i pred povjerenstvom u šibenskoj Luckoj kapetaniji.

Seljanovski je rekao da je dosadašnjom istragom utvrdeno da je Horvatincic vozio unutar pojasa od 300 metara od obale, i to brzinom od 20 cvorova, gdje zakon dopušta samo pet cvorova.

Potvrdio je da ce se iz glisera izvaditi autopilot koji je pohranio podatke o brzini i smjeru kretanja Horvatinciceva plovila prije sudara.

U moru u blizini Primoštena u utorak oko 12 sati Horvatincic se gliserom zabio u jedrilicu koja je plovila pod talijanskom zastavom, pri cemu je dvoje ljudi s jedrilice palo u more.

Nakon cetverosatne potrage policija je muškarca i ženu pronašla mrtve. Muškarac je identificiran kao 61-godišnji talijanski državljanin, a identifikacija poginule žene još traje.

Šibensko tužiteljstvo nije sklono povjerovati opravdanju poznatog poduzetnika da mu je zakazao autopilot na gliseru te da se zbog toga zabio u talijansku jedrilicu.

Naime, prema svim pomorskim strucnjacima, postoji više nacina na koji je Horvatincic mogao riješiti taj problem, prije svega gašenjem motora.

Kalkulira se da bi kontroverzni graditelj mogao pokupiti dvije prijave, onu za izazivanje prometne nesrece, ali i za nepomaganje unesrecenima nakon nesrece.

Tako da bi maksimalna moguca kazna mogla biti i preko deset godina zatvora, iako sudska praksa do sada nije bila takva da se za nesrece odreduju maksimalne kazne. (Hina, D. R., D. C./Novi list)


Službeno identificiran jedan od dvoje poginulih

Šibensko-kninska Policijska uprava priopcila je u srijedu da je, po do sada prikupljenim saznanjima, utvrden identitet  61-godišnjeg talijanskog državljanina stradalog u pomorskoj nesreci kod Primoštena, a da je postupak identifikacije stradale žene još u tijeku. Prema vinjeti, jedrilicom je upravljao Francesco Salpietro iz Padove.

Nastavlja se ocevid i kriminalisticko istraživanje, a o svemu utvrdenom, kaže se u kratkom priopcenju Ureda nacelnika te policijske uprave, policija ce izvijestiti javnost.

Mediji su objavili da je rijec o supružnicima iz Padove, inace dugogodišnjim primoštenskim gostima. Navode da su stupili u kontakt s njihovom rodbinom u Italiji, koja je o svim podrobnostima toga slucaja doznala, kako navode, iz talijanskih medija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter