Horvat: Hrvatskom vlada 280 multimilijunaša

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

- Ne znam što će se dogoditi nakon današnjeg isteka roka u Grčkoj. Mogući su različiti scenariji, pa i taj da će nestati novci, nastati nova drahma, jačati desnica. Americi čak odgovara kompromis Europske unije i Grčke kako se Grci ne bi okrenuli Rusiji i Kini, čija su se izaslanstva među prvima susreli s čelnicima Syrize. Ako dođe do toga, bit će to greška Europske unije i posljedica njenog geopolitičkog nesnalaženja, kao što, s druge strane, mjere štednje na koncu omogućuju ulaganja ruskog, kineskog i arapskog kapitala. Nije Syriza ta koja je u pat poziciji, nego Europska unija, istaknuo je u četvrtak filozof Srećko Horvat u punoj dvorani škole u Premanturi, govoreći sat i pol o izgledima i dvojbama ljevice u svijetu i Hrvatskoj.

Teško da bi velikog odaziva publike bilo da u Grčkoj nedavno vlast nije osvojila lijeva Syriza, i da upravo Srećko Horvat (1983) prije par godina kao osnivač i voditelj Subversive festivala nije u Zagrebu ugostio aktualnog grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i ključnog grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa, kolikogod Horvata dio domaćeg intelektualnog establišmenta podrugljivo nazivao modnim mačkom filozofije. On redovito piše za vodeće svjetske medije kao što su Guardian, Al Jazeera i New York Times, a trenutno uređuje i vodi "Filozofski teatar" pri zagrebačkom HNK gdje, uz prijenos na Trećem programu HTV-a  ugošćuje najpoznatije mislioce današnjice poput Thomasa Pikettya, Julije Kristeve, Niccoloa Ammanitija, Slavoja Žižeka, Saskie Sassen i Richarda Sennetta.

S druge strane, istraživanja koja pokazuju da bi nova španjolska ljevica Podemos lako mogla koncem ove godine pobijediti na španjolskim parlamentarnim izborima, govore da se - nešto događa. Možda je najveća promjena ta da se na ljevici promijenila svijest o tome da ne treba ići u osvajanje vlasti i time se prljati u korumpiranom sustavu.

- Čini se da je došla do kraja ta ideja neprljanja jer je situacija preriskantna. Potrebno je očito i horizontalno i vertikalno djelovanje, naglasio je Horvat.

A kad se već dođe na vlast, Syriza je pokazala da se u prvom tjednu mogu učiniti bitne promjene, na simboličnoj i na stvarnoj razini. Tsipras je odmah pohodio spomenik antifašistima; uklonio je prvog dana višegodišnje barikade ispred grčkog parlamenta, podignuo minimalne plaće; djeci imigranata dodijelio državljanstvo, zaustavio privatizaciju Pirejske luke.

- U samo tjedan dana učinio je koliko Milanović nije u četiri godine, kazao je Horvat, ustvrdivši da Hrvatskom vlada jedna partija, financijska elita s 280 multimilijunaša, nešto više od Tuđmanovog plana o 200 obitelji, i da je poslužuju dvije stranke, SDP i HDZ, uz plan daljnje privatizacije javnih dobara.

I ovaj su put organizatori predavanja bili udruga u kulturi Fenoliga i javna ustanova Kamenjak. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter