Horor je književnost emocija, ne samo straha

Goran Skrobonja u Kringi (D. ŠIŠOVIĆ)
Goran Skrobonja u Kringi (D. ŠIŠOVIĆ)

Na novoj večeri horor književnosti iz ciklusa "Vampirske noći u Kringi" predstavio se ove subote beogradski pisac, prevoditelj i nakladnik Goran Skrobonja, koji inače tijekom ožujka u Kringi boravi kao gost općine Tinjan i konobe Danijeli koristeći stipendiju koju je dobio uz nagradu "Jure Grando" dodijeljenu mu u sklopu lanjskog pazinskog Međunarodnog susreta izdavača "Put u središte Evrope".

Kako je ispričao publici u kultnom križanskom kafiću "Vampire", Skrobonja književni žanr horora definira kao literaturu u kojoj primarnu ulogu imaju emocije, i to ne samo one straha, koja se laički primarno veže uz taj žanr, već emocije uzbuđenja i napetosti koje su za publiku primarne kada čitaju horor knjige ili gledaju horor filmove. Svoju prvu horor priču Skrobonja je napisao i objavio u legendarnom časopisu Sirius još osamdesetih godina, a od tada je vlastite horor priče sabrao u tri zbirke pripovijedaka, a četvrta mu je u pripremi.

Tijekom boravka u Kringi Goran Skrobonja radi na svom novom romanu, čiji je radni naslov "Sva Teslina deca", a događa se u istom univerzumu alternativne povijesti kao i njegov prethodni roman "Čovek koji je ubio Teslu". Junakinja romana je srpska špijunka s početka 20. stoljeća Anka Cukić, koja zbog svojih poslova i tajnih zadataka u jednoj epizodi čak dolazi u Istru!

U srijedu će se Goran Skrobonja predstaviti pulskoj publici na književnom druženju u Klubu Društva hrvatskih književnika u 18 sati, a sudjelovat će i u programu SF konvencije Istrakon koja će se predstojećeg vikenda održati u Pazinu. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter