Hormoni mogu smanjiti rizik od Alzheimera u menopauzi


Posljednji podaci iz dugotrajnog istraživanja utjecaja nadomjesne hormonske terapije pokazuju da žene koje uzimaju hormone unutar pet godina od menopauze imaju 30 posto manje izglede razviti Alzheimerovu bolest u odnosu na žene koje počnu uzimati hormonalnu terapiju kasnije.

Rezultati objavljeni u srijedu u časopisu Neurology upotpunjuju ranije dokaze da uzimanje hormona tijekom menopauze nosi više koristi od pukog djelovanja na ublažavanje simptoma menopauze poput navala vrućine i noćnog znojenja.

"Naši rezultati sugeriraju da postoji kritično razdoblje u vrijeme menopauze kada bi hormonska terapija mogla koristiti", kaže voditelj istraživanja Peter Zandi sa sveučilišta Johna Hopkinsa u Baltimoreu.

Dugotrajno uzimanje hormona u menopauzi pak povezano je s povećanim rizikom razvoja bolesti poput raka dojke, srčanih bolesti i bolesti žučnog mjehura. Ovog tjedna utjecajno američko vijeće za zdravstvene preporuke objavilo je kako ne preporučuje uzimanje hormonske nadomjesne terapije u menopauzi kao metodu borbe protiv kroničnih bolesti. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter