Hormon DHEA može pomoci ženama u menopauzi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hormon DHEA, kojeg luci nadbubrežna žlijezda, mogao bi pomoci ženama koje prolaze menopauzu te im poboljšati spolni život, pokazalo je talijansko istraživanje.

Talijanski znanstvenici utvrdili su da niska koncentracija dehidroepiandrostendiona (DHEA), cija razina lucenja pada s godinama života, može pomoci pojacanju želje za seksom i ublažavanju simptoma menopauze, te bi ta terapija mogla postati alternativa današnjoj nadomjesnoj hormonskoj terapiji.

No, istodobno isticu u radu objavljenom u casopisu medunarodnog udruženja za menopauzu Climacteric da se radi o istraživanju na malom uzorku te da su potrebne daljnje analize.

Simptomi menopauze poput navala vrucine, nocnog znojenja, gubitka seksualnog poriva i promjena raspoloženja sada se lijece nadomjesnom hormonskom terapijom no prodaja tih lijekova u velikom je padu nakon što je utvrdeno da ih prati viši rizik od raka jajnika i dojke te moždanog udara.

U okviru ovog istraživanja tim sa Sveucilišta u Pisi pratio je 48 žena koje su imale intenzivnije simptome tijekom klimakterija. Podijeljene su u nekoliko skupina koje su primale razlicite lijekove medu kojima su i vitamin D s kalcijem, DHEA i standardna hormonska nadomjesna terapija koja se sastoji od kombinacije estrogena i progesterona.

Nakon 12 mjeseci utvrdeno je da kod žena koje su uzimale vitamin D i kalcij nije uoceno nikakvo poboljšanje, dok su skupine koje su uzimale hormonalnu terapiju, bilo standardnu nadomjesnu, bilo DHEA, imale poboljšanja. Tako su na utvrdenoj skali do sto za seksualnu aktivnost "hormonske" skupine ostvarile rezultat vrijednosti 48.6, dok su one koje su uzimale vitamin D i kalcije zaostale na vrijednosti 34.9.


Podijeli: Facebook Twiter