Hor Bulgaria gostovao u Dvigradu

Hor Bulgaria u bazilici sv. Sofije
Hor Bulgaria u bazilici sv. Sofije

U nastavku Dvigrad festivala rane glazbe u drevnoj bazilici sv. Sofije gostovao je Hor Bulgaria, komorni zbor kojeg vodi akademik Valentin Bobevski. Središnje mjesto u njegovu programu "Hvalite gospoda" ima inovacijski artefakt "Kanon sv. Dimitra" sv. Metoda Slavenobolgarskog. On ga je skladao krajem svojega života, a izveo ga je na Dimitrovdan 26. listopada 884. u Velegradu sa svojim učenicima Klimentom, Naumom, Savom, Gorazdom i Angelarijem.

Ovaj kanon se smatra jednim od važnih doprinosa stvaranju europske civilizacije. Uspio ga je rekonstruirati profesor s harvardskog sveučilišta dr. Thomas Butler nakon 20-godišnjeg proučavanja i istraživanja u mnogim zemljama i atoskim samostanima.

Našoj je publici kanon prvi put predstavljen upravo na Dvigrad festivalu, kada je u rovinjskoj crkvi sv. Eufemije gostovao Muški pravoslavni zbor iz Sofije. Ovaj je put izveden u dvigradskoj bazilici sv. Sofije, u kojoj se, nakon konzervatorskih radova, u mističnoj srednjovjekovnoj atmosferi priređuje najveći dio koncerata festivala.

Hor Bulgaria izveo je i kapitalno djelo sv. Ivana Kukuzela "Bolgarski polielei", koje odiše ozračjem srednjeg vijeka. Sv. Ivan Kukuzel je najistaknutiji predstavnik srednjovjekovne bugarske glazbe u 14. stoljeću. Njegova djela, sačuvana u bugarskim samostanima na Atosu, zahtijevaju veliku vokalnu tehniku, široku lepezu i izdržljivost glasova, što je zorno pokazao zbor Hor Bulgaria.

U ostalom dijelu programa izvedene su skladbe anonimnih majstora sa početka i sredine srednjeg vijeka. Da bi pokazali kako poznaju i europsku glazbenu srednjovjekovnu baštinu bugarski pjevači su na kraju izveli "Ave Maria" Tomasa Luisa de Victoria iz 16. stoljeća.

U uvodu su ravnatelj festivala Alojzije Prosoli i Valentin Bobevski publici predstavili bogatstvo bugarskog glazbenog stvaralaštva, koje je pronašlo svoj izraz u složenim ritmovima i intonacijama. Prisutne je na tečnom hrvatskom pozdravila i gošća koncerta, bugarska veleposlanice u Hrvatskoj Tanya Dimitrova. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter