Hopkinsova obitelj odmara u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nemamo informacije da se Sir Anthony Hopkins ikada odmarao u Istri, ali znamo da je tu bila njegova obitelj, odnosno njegova supruga, kazala nam je Hana Posavec iz tvrtke Dussmann. Ta je tvrtka njemackoga gradevinskog poduzetnika Andreasa Dussmanna 2009. prodala vilu u okolici Grožnjana jednoj fondaciji u kojoj svoje udjele ima i Hopkins.

Je li poznati glumac i sam bio na odmoru u Istri teško je sa sigurnošcu reci. Posavec nam kaže da je Hopkinsova obitelj tražila diskreciju, što oni poštuju. Nije nam mogla precizirati je li njegova supruga s djecom bila u Istri u više navrata ili su tek jednom boravili u kuci. Nada se i da ce nastaviti suradnju s tom fondacijom, a nije iskljuceno i da se u kuce koje grade u unutrašnjosti Istre useli još poznatih ljudi, bilo iz svijeta filma, sporta ili biznisa.

Zanimljivo je da je kucu u kojoj se odmara Hopkinsova obitelj, a možda u nju svrati i sam glumac, projektirao pulski arhitekt Dean Peteh koji vec godinama projektira kuce za Dussmannovu tvrtku. Rijec je o vilama, odnosno kucama za odmor koje su mješavina ruralne i moderne arhitekture. Iako bi se za neke kuce moglo prije reci da, zbog velicine, ali i materijala, više slice na vile u Provansi i/ili Toscani, to ocito privlaci strane klijente da se odluce na kupnju takvih "vikendica" u Istri.



Istarska tvrtka njemackoga gradevinara dosad je izgradila 20-ak kuca za odmor u Istri i sve ih prodala strancima. Posavec nam otkriva da su ih vecinom kupili poslovni ljudi. Medu njima je i bivši direktor Coca-Cole za Europu John Alm. Pojašnjava nam da takve klijente u Istru privuce mir, ali i mogucnost kupnje velike kuce s pripadajucim zemljištem.

- Tako velike parcele i kuce se više ne mogu kupiti u Italiji i Španjolskoj. Valja priznati i da su cijene ovdje još uvijek niže u odnosu na navedene zemlje. Sve to privlaci strane poslovne ljude da kupuju kuce u Istri. Naravno, uz to žele privatnost, ali i kvalitetu gradnje, što im svakako možemo osigurati, kaže Posavec.



Doduše, njihovi klijenti uglavnom kupuju kuce ne bi li ih iznajmljivali. Mnogi od njih imaju zamjerke na dugotrajan postupak kategorizacije, ali i na druge birokratske probleme s kojima se susrecu kod nas. Posavec nam pojašnjava da na druge stvari, medutim, njihovi klijenti nemaju zamjerki. Ponuda im je zadovoljavajuca s obzirom na to da rijetko izlaze iz kuca, a i tada odu tek do obližnjeg restorana ili u obilazak nekog grada.

Dussmann, inace, kuce gradi u okolici Motovuna i Grožnjana, u mjestima Sovinjak, Bajkini, Bataji, Sv. Kirin i Meloni, a upravo pocinje s gradnjom kuce kraj Oprtlja. Ta je kuca, i prije no što je pocela njena gradnja, vec prodana poslovnom covjeku s Novog Zelanda. Ove ruralne vile, medu koje spada i ona Hopkinsova, velike su izmedu 200 i 400 cetvornih metara, a cijena kvadrata dostiže i tri tisuce eura. (Bojan ŽIŽOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter