HOO ukorio Šimunića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Etički odbor Hrvatskog olimpijskog odbora odlučio je kazniti ukrorom hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića zbog povrede temeljnih načela Olimpijske povelje po završetku utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Islanda u Zagrebu igrane 19. studenoga.

Šimunića je zbog opetovanog uzvikivanja "Za dom" na što mu je publika s tribina odgovorila sa "Spremni", Etičkom odboru HOO-a prijavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Skupština Hrvatskog olimpijskog odbora na svojoj je skupštini u srijedu usvojila proračun za 2014. godinu prema kojemu su planirani prihodi 113.7 milijuna kuna ili oko 8.5 posto manji no ove godine.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop rekao je kako će svi sportski savezi sljedeće godine dobiti ili jednaka ili veća sredstva kao u 2013., te kako su osigurana i sredstva za stručni rad trenera, dok će se najviše uštediti na plaćama zaposlenika koje će biti 15 posto manje.

"U 2014. godini sredstva planirana za sport iznose samo šest promila državnog proračuna, a mislim da je to po udjelu najmanje ikada", ustvrdio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Bez obzira na to, u HOO-u planiraju kako će hrvatski sportaši sudjelovati na gotovo 700 različitih međunarodnih natjecanja u sljedećoj godini.

Središnja točka dnevnog reda skupštine bila je rasprava o budućnosti Sportske televizije, koju je pokrenuo prije tri godine upravo HOO, ali nakon dugotrajne rasprave zaključeno je da će se o daljnjoj sudbini SPTV-a sve članice HOO-a morati pismeno izjasniti do 13. siječnja sljedeće godine, jer 20. siječnja ističe rok za potpisivanje novog ugovora o koncesiji.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša ustvrdio je da je SPTV pronašao strateškog partnera uz kojega projekt može opstati, dok su i banke spremne na reprogramiranje kredita, a vjerovnicima će se predložiti udio u vlasništvu.

"Prije dva dana potpisan je sporazum sa 24sata TV-om i Styria grupom koji postaju naši strateški partneri", objavio je Mateša te naglasio: "Nastavak rada SPTV-a ne nosi nikakav rizik za HOO, dok prestanak rada nosi rizik". Predsjednik HOO-a je dodao da niti jedna televizija u Hrvatskoj trenutačno ne posluje pozitivno. "No, kada čitate napise o SPTV-u stječe se dojam da to nije televizija, već zločinačka organizacija, a to tjera oglašivače".

Direkotor SPTV-a Petar Čavlović u svom je izlaganju kazao kako je poslovanje ove televizije u posljednjih 10 mjeseci bilo znatno otežano, a u posljednja dva mjeseca praktički nemoguće, jer su ju napustili svi sponzori zbog negativnih napisa u medijima. Kao najveći kritičari dosadašnjeg rada SPTV-a, kojemu se najviše zamjeraju milijunski dugovi, ispostavili su se članovi Kluba hrvatskih olimpijaca koje su predstavljali Igor Boraska i Samir Barač. Tako je Boraska ustvrdio kako bi isplativije bilo razvijati internetsku stranicu HOO-a, te na toj platformi omogućiti gledanje izravnih prijenosa sportskih događaja, dok je Barač izrazio zabrinutost za kvalitetu programa u sljedećoj godini zbog najavljenog smanjenja troškova sa 22 na osam milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter