HOO: Cernogoraz i Perković najbolji sportaši u 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novigradski strijelac Giovanni Cernogoraz i bacačica diska Sandra Perković, olimpijski pobjednici iz Londona, proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima za 2012. godinu u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Obznanjeno je to na Velikom danu hrvatskog sporta, održanom večeras u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin.

- Sportaši, ovo su vaši uspjesi i zahvalni smo vama, vašim trenerima i vašim savezima. Ništa nas ne može ujediniti kao sport i sportska dostignuća. Hrvatska je u svijetu prepoznatljiva upravo po svojim sportašima i sportašicama, a na nama je da se pobrinemo da tako bude i u budućnosti, ustvrdio je prilikom obraćanja okupljenima Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

- U posljednje četiri godine hrvatski sportaši osvojili su gotovo šest stotina medalja, od toga devet na Olimpijskim igrama. Letvica je postavljena vrlo visoko, nadamo se da ćemo nastaviti takav trend i na sljedećim Olimpijskim igrama, dodao je.

Mateša je uručio i posebno priznanje Antunu Vrdoljaku, koji je u Londonu odlikovan medaljom Pierre de Coubertin za životni doprinos olimpijskom pokretu.

Još su jedni osvajači londonskog zlata proglašeni najboljima u svojoj kategoriji, riječ je o hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji koja je dobila priznanje za najbolju momčad, dok je ono za najbolju ekipu završilo u rukama svjetskih prvakinja, hrvatske reprezentacije u samostrijelu, disciplina field.

Srebrnom četvercu na pariće iz Londona, koji su sačinjavali Damir Martin, Valent Sinković, Martin Sinković i David Šain, pripala je nagrada za najbolje u kategoriji para, štafete ili posade, dok su onu za najboljeg trenera ravnopravno podijelila trojica stručnjaka.

Riječ je o Ivanu Ivančiću, Stjepanu Vučkoviću i Ratku Rudiću, "tvorcima" tri hrvatska olimpijska zlata do kojih su u Londonu stigli njihovi puleni Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz i vaterpolisti.

Za promicanje Hrvatske u svijetu nagrade su pripale muškoj i ženskoj rukometnoj reprezentaciji, a na Velikom danu hrvatskog sporta podijeljene su i četiri nagrade za životno djelo, koje nose ime proslavljenog hrvatskog kanuista Matije Ljubeka.

Jedna od njih stigla je u Istru zahvaljujući dopredsjedniku svjetske boćarske organizacije Aleksandru Anzuru, čovjeku bez kojeg hrvatskog boćanje definitivno ne bi bilo ono što je danas, dok su ostale pripale legendarnom košarkašu Trešnjevke Marijanu Pasariću, slavnom vaterpolistu i kasnijem treneru Ivi Trumbiću te Hrvatskom šahovskom savezu i Hrvatskom atletskom savezu. (I. CEROVAC)

Na skupštini HOO-a usvojen proračun 8 posto manji od ovogodišnjeg

Skupština Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) usvojila je na sjednici održanoj u petak program javnih potreba sporta državne razine i proračuna HOO-a za 2013. godinu u iznosu od 123.664.354 kn.

Planirani proračun za 2013. godinu je za osam posto manji od ovogodišnjeg, a više od 70 posto sredstava usmjereno je na programe nacionalnih sportskih saveza (NSS) te na financiranje nastupa hrvatskih sportaša na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu, Olimpijskom festivalu europske mladeži i Univerzijadi kao i na razvojne programe za sportaše te pripreme za ZOI u Sočiju 2014. i OI u Riju 2016.

Redovni prihodi iz državnog proračuna su ukinuti pa se ovogodišnji proračun u cijelosti temelji na prihodima od igara na sreću, marketinških aktivnosti te olimpijske solidarnosti.

Skupština je usvojila projekte sudjelovanja hrvatskih sportaša na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. i Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop podnio je izvješće o izvršenju proračuna HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. studenog 2012. prema kojem je HOO realizirao 85,02 posto (113.438.702 kn) od ukupno planiranih prihoda za 2012. te će i ovu godinu završiti bez financijskih gubitaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter