HOO čeka prijavu protiv Šimunića svom Etičkom odboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poslao je svoje očitovanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o postupanju i poduzimanju mjera u slučaju događaja koji su se zbili tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island, a vezano uz izvikivanje parola od strane navijača i igrača Josipa Šimunića.

"Hrvatski olimpijski odbor uvijek osuđuje svaki oblik ugrožavanja etičkih i moralnih načela, ljudskog dostojanstva, fair playa, tolerancije ili kulture sporta. U svezi događaja koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island HOO će zatražiti očitovanje svoje članice Hrvatskog nogometnog saveza kako bi se utvrdilo činjenično stanje vezano uz izvikivanje parola.

Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a svaka fizička ili pravna osoba može podnijeti prijavu Etičkom odboru ako smatra da je navedenim događajima povrijeđeno dostojanstvo pojedinca ili integritet udruge, da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, ili do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a. Ako dođe do takve prijave HOO će naravno postupiti u skladu sa svojim temeljnim aktima te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti", stoji u očitovanju HOO-a.

Po završetku utakmice Hrvatska - Island i 2:0 pobjede Hrvatske kojom je naša reprezentacija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Brazilu, Šimunić je uzeo mikrofon i uzvikivao "Za dom" na što su mu tribine odgovorile sa "Spremni", a to je izazvalo negativne reakcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), kao i osude domaćih i stranih medija. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter