Hong Kong: Zaplijenjeno 3,8 tona bjelokosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Carinici u Hong Kongu i u susjednome Guangdongu zaplijenili su kljove bjelokosti i ukrase napravljeni od nje prokrijumčarene iz Afrike u vrijednosti od 26,7 milijuna hongkongških dolara (oko 3,5 milijuna USD), što je najveća dosad zaplijenjena vrijednost bjelokosti u Hong Kongu, čija je ilegalna prodaja strogo zabranjena i kažnjiva, no unatoč tome trgovina njome ne prestaje.

Carinici su kazali kako je ukupno zaplijenjeno 3,8 tona bjelokosti te da su u kontejneru koji je u utorak stigao iz Tanzanije pronašli 972 slonovske kljove i ukrase koji potječu iz Afrike. Još 237 kljove pronađene su idućega dana u kontejneru u kojemu su se nalazile grahorice iz Kenije.

"Vjerujemo da je manji dio zaplijenjene bjelokosti namijenjen kineskom tržištu, a ostalo će se, prema našem mišljenju distribuirati po regiji, prema Japanu i Tajvanu", rekao je carinski dužnosnik za list The South china Morning Post.

Hong Kong je bio najveći uvoznik, trgovac i proizvođač predmeta od bjelokosti prije nego što je 1990. međunarodna trgovina njome zabranjena. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter