Honduras: Hernandez pobjednik na izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Juan Orlando Hernandez, kandidat desnice na predsjedničkim izborima u Hondurasu, službeno je proglašen pobjednikom u srijedu navečer, dok je ljevica osporila rezultate i pozvala na velike prosvjede u subotu.

Predsjednik Vrhovnog izbornog suda David Matamoros potvrdio je pobjedu kandidata desnice iako prebrojavanje glasova još nije potpuno dovršeno. "Brojke koje objavljujemo u četvrtak jasno pokazuju da je pobjednik općih izbora Juan Orlando Hernandez", kazao je Matamoros na radiju i televiziji. "Sljedećih dana izdat ćemo službenu objavu kad se prebroje glasovi koji nedostaju", dodao je on

Vrhovni izborni sud već je u ponedjeljak navečer proglasio "neospornom" pobjedu Hernandeza. Prema preliminarnim rezultatima koji obuhvaćaju 81,54 posto glasova, kandidat desne Nacionalne stranke na vlasti dobio je 35,88 posto glasova, nasuprot 29,14 posto koliko je pripalo njegovoj protivnici Xiomari Castro, kandidatkinji stranke Sloboda i obnova (Libre).

Napetosti u toj maloj zemlji središnje Amerike porasle su i strahuje se da bi se mogla ponoviti situacija od prije četiri godine kada je državnim udarom bio svrgnut predsjednik Manuel Zelaya, suprug Xiomare Castro.

Zelaya je rekao da se ne predaje i pozvao je svoje pristaše na masovni prosvjed u subotu radi osporavanja rezultata. "Sazvat ćemo prosvjede za subotu, ukrali su pobjedu Libri i Xiomari" Castro, izjavio je na radiju i tv Globo bivši predsjednik Zelaya, svrgnut državnim udarom 2009.

Oko 800 promatrača izbora održanih u nedjelju zasad nije ukazalo na nepravilnosti.

Poslovni čovjek Hernandez kampanju je vodio na programu jačanja sigurnosti i borbi protiv galopirajućeg kriminala. Castro je pak zagovarala pomirbu i "demokratski socijalizam".

Izborni sud u nedjelju je pozdravio dobar tijek izbora i 61-postotnu izlaznost od ukupno 5,4 milijuna birača u toj zemlji s najvećom stopom umorstava na planetu: 85,5 na 100.000 stanovnika u 2012., što je oko 20 ubojstava na dan. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter