Honduras će obarati krijumčarske zrakoplove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Parlament Hondurasa je usvojio zakon kojim se odobrava obaranje zrakoplova koji prolaze kroz zračni prostor te zemlje a za koje se sumnja da krijumčare narkotike.

Zakonom se predviđa postupna uporaba sile kako bi se prisililo zrakoplove na slijetanje a obaranje je tek krajnja mjera koju može odobriti samo ministar obrane, stoji u zakonu.

Vojska Hondurasa oborila je 2012. dva mala zrakoplova za koja je sumnjala da prevoze drogu a Sjedinjene Države su nakon toga uskratile na tri mjeseca potporu radarskog nadzora jer rušenje aviona nije imalo zakonsko utemeljenje.

Većina kokaina koji iz Kolumbije dolazi u Sjedinjene Države prolazi kroz Honduras. Konzervativni predsjednik Juan Hernandez je u listopadu 2013. izabran na dužnost nakon što je u kampanji obećao da će oštrije i uz pomoć vojske odgovoriti na nasilje u zemlji koje je Honduras dovelo na vrh ljestvice zemalja rangiranih po broju ubojstava.

Honduras je najavio da će od Izraela kupiti tri radarska sustava za kontrolu zračnog prostora i praćenje zrakoplova kojima se koriste krijumčari. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter