Honda Civic Tourer: Rezultat važniji od lepršavosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznenađujuće, a u konačnoj realizaciji i kreaciji pomalo neobično ovih su se dana u javnosti pojavile prve fotografije Honde Civic Tourer. Riječ o krajnuje neobičnom spoju jer Civic hatchback je jedan od najsportskijih te dizajnom najosebujnijih kompakata na tržištu od kojeg se baš i ne bi očekivala karavanska izvedba. No, vremena su takva kakva jesu pa je pokušaj zadovoljavanja mnogih ukusa i potreba zapravo obaveza proizvođača.

Automobil je iznutra, pogotovo što se tiče armaturne ploče, ostao nepromijenjen. Isto se može zaključiti i za prednju masku dok su promjene na bočnoj liniji i samim vratima prtljažnika i najmanju ruku - značajne. Produžetak u kojem se krije prtljažnik je izveden vrlo pravilno, nalik onom kad se od prethpodne generacije Accorda stvaralo karavan. Nije pretjerano oblo, uglađeno ali svrsishodno svakako jeste.

Peta su vrata sačuvala stil s hatchbacka, ali na jedan ipak drugačiji način. Svjetlosni je sklop dominantan, sa spojnom linijom preko cijelih vratiju.

Civic se dakle u svojoj karavanskoj izvedbi značajno protegnuo, stigao do 4,53 metra što znači da je za puna 24 centimetra duži od svoje petvratne izvedbe. S druge strane, unatoč velikom povećanju, međuosovinski je razmak ostao identičan. Ono gdje se zahvaljujući pravilnom kroju dobilo golemi funkcionani prostor je zona prtljažnika.

Zapremina mu je 624 litre što je jedan od najbolji podataka u ovoj klasi. I ne samo da je prostran nego je zbog niza originalnih rješenja i jako praktičan.

Kad su motori u pitanju, Honda je uvijek na cijeni. Uz svoj novi kompaktni karavan tako nude najnoviji dizelaš 1.6 i-DTEC snage 120 KS što se prigodom testiranja standardnog Civica pokazao izvanrednim. Nije pretežak, vrlo je efikasan i na neki način "kao stvoren" upravo za potrebe koje pred ovakve karavane postavljaju njihovi kupci. Mada, vjerujemo da ni najmanje neće pogriješiti ni svi oni što se odluče za provjereni 1.8 i-VTEC sa 141 KS.

Vrlo je vjerojatno da će se Civic Tourer premijerno pojaviti na frankfurtskom salonu automobila, no u prodaji ga ne treba očekivati sve do prvih proljetnih dana 2014. godine. (E. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter