Homoseksualci u delegaciji SAD-a na otvaranju ZOI-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U američkoj delegaciji na otvaranju i zatvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine bit će i bivši sportaši koji su se javno deklarirali kao homoseksualci, objavljeno je u SAD-u, čime je predsjednik Barack Obama poslao jasnu poruku Rusiji nakon što je u lipnju ove godine usvojila zakon kojim se zabranjuje homoseksualna propaganda.

Po prvi put nakon 2000. Amerika neće poslati na otvaranje igara predsjednika, dopredsjednika ili bivšeg predsjednika, a u američkoj delegaciji bit će legendarna tenisačica Billie Jean King (70) koja je 1981. godine postala prva istaknuta sportašica koja je javno priznala da je homoseksualka. "Ponosna sam što ću biti dio delegacije koja će predstavljati moju zemlju, ali ponosna sam i što ću sa članovima LGBT zajednice podržati sportaše u Sočiju," rekla je osvajačica 12 Grand Slam naslova.

U delegaciji će biti i hokejašica Caitlin Cahow (28) koja je također javno priznala da je lezbijka.

Rusija se našla na udaru kritika nakon što je u lipnju ove godine usvojila zakon kojim se zabranjuje homoseksualna propaganda. Nakon toga je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako su svi dobrodošli na ZOI, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Premda Bijela kuća nije eksplicitno spomenula taj zakon, glasnogovornik Shin Inouye je poručio kako će američka delegacija predstavljati ono najbolje što Amerika ima "različitost, odlučnost i timski rad". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter