Homoseksualci šute jer se boje otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici seksualnih manjina ne prijavljuju diskriminaciju na radnom mjestu jer se boje gubitka posla i otkrivanja svoje seksualne orijentacije.

Ne vjeruju u državne institucije te strahuju da ce, ako javno iskažu svoj rodni identitet, samo biti stigmatizirani i dodatno diskriminirani u radnoj sredini - istaknuto je na predstavljanju izvještaja o stanju ljudskih prava LGBT (lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih) osoba na radnom mjestu, koji su pripremili udruga Kontra i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Istraživanje je provedeno prošlog mjeseca putem portala www.gay.hr, a sudjelovalo je 87 osoba. Rezultati pokazuju da više od polovice ispitanika smatra da ne bi dobili posao da je poslodavac prigodom zapošljavanja znao njihovu seksualnu orijentaciju. Više od 54 posto odgovorilo je da bi to prilikom intervjua za posao imalo negativan utjecaj.

Oko 44 posto anketiranih smatra da bi teže napredovali na poslu da poslodavac zna njihovu seksualnu orijentaciju, 45 posto da bi to negativno utjecalo prilikom rasporedivanja na radno mjesto, a 22 posto vjeruje da bi to imalo negativan utjecaj na njihovu placu i radne uvjete. Oko 37 posto ispitanika vjeruje da bi se zbog svoje seksualne orijentacije mogli naci na vrhu lista za otpuštanje.

- Iako postoji zakonodavni okvir za zaštitu radnih prava seksualnih manjina, u praksi ima puno problema, kaže Sanja Juras iz Kontre. (V. ROLLER/Novi list)

Svega jedan sudski postupak

Koliko je jak strah od stigmatizacije, pokazuje podatak da je do sada pokrenut svega jedan sudski postupak zbog diskriminacije na radnom mjestu temeljem seksualne orijentacije, iako je Zakon o suzbijanju diskriminacije, koji omogucuje sankcioniranje poslodavaca koji provode ili podupiru ovu vrst diskriminacije, na snazi vec dvije i pol godine.

Dr. Dario Krešic tužio je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu gdje je zaposlen kao viši asistent. Kolege i nadredeni neprestano su komentirali njegovu seksualnu orijentaciju, a nakon što se svojim šefovima požalio na takvo ponašanje, dodatno je kažnjen sustavnim sprjecavanjem u napredovanju.


Hrvatska je homofobna
Homoseksualnim osobama treba zabraniti rad u javnim službama - tako se izjasnilo 49 posto sudionika istraživanja koje je provela agencija Puls prije tri godine. Cak 67 posto anketiranih ocijenilo je da gay i biseksualnim osobama treba zabraniti obavljanje poslova vezanih za odgoj i obrazovanje djece i mladih.


Podijeli: Facebook Twiter