Hommage ženama iz Premanture

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U Premanturi je, u prostoru Javne ustanove Kamenjak u poslijepodnevnim satima održana promocija fotomonografije "Ćer materina", dok je u pulskoj Galeriji Makina sinoć svečano otvorena istoimena izložba fotografija. Zanimljiv je to i vrlo značajan projekt za Premanturu, jer su prvi put predstavljene žene Premanture, obične žene, majke, supruge, kćerke, njih ukupno 184 stalnih stanovnica ovoga mjesta, a njih dvadesetak nije iz raznoraznih razloga željelo biti ovjekovječeno u toj fotomonografiji i fotografskoj izložbi.

Završnica je to iznimnog projekta Građanske inicijative Žene Premanture, iza koje se nalaze Ivana Turk, Lenka Milivojević Ivanovski, Nina Skoko, Sandra Šafar i Sanja Rakić Frančula. Tijekom jednog projekta i proučavanja povijesti svoga kraja vidjele su, kako je rekla Sanja Rakić Frančula, da je Premantura dala brojne vrijedne osobe u raznim poljima djelovanja, no sve su to bili muškarci. Zato su upravo krenule istraživati malo o ženama te pokrenula zajednički projekt posvećen svima njima, kao i svim ženama koje su prije njih živjele u Premanturi i u njoj ostvarile svoje životne uloge majki, baka, ali i kćeri, sestara te supruga muškaraca koji su nerijetko bivali zabilježeni u povijesti, dok su žene, Premanturke, gotovo uvijek ostajale u sjeni.

U realizaciju svoje ideje Žene Premanture krenule su u suradnji s priznatim fotografom Hassanom Abdelghanijem, koji je kroz proteklih 14 mjeseci portretirao 184 žene, na različitim lokacijama u Premanturi, te na taj način prikazao ljepotu žene viđenu okom umjetnika.

Zadovoljstvo izložbom i fotomonografijom izrazio je i medulinski načelnik Goran Buić, a fotografije će biti izložene i u Medulinu od 22. ožujka, te od 22. travnja u Premanturi.

Fotomonografiju osim fotografija žena, kratkih podatka o njihovom životu čine i tekstovi Nuše Hauser, Albina Crnoborija, Miroslava Miškovića i Andreja Badera, koji su svi povezani s Premanturom, budući da su tu ili živjeli ili provodili dio vremena, te kustosa i publicista iz Slovenije Mihe Colnera. Realizaciju ovoga djela su omogućile Općina Medulin, Javna ustanova Kamenjak i Turistička zajednica Općine Medulin. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter