Hommage velikom pulskom skladatelju

Pijanistica Melita Lasek Satterwhite i mezzosopranistica Sofija Cingula (V. BEGIĆ)
Pijanistica Melita Lasek Satterwhite i mezzosopranistica Sofija Cingula (V. BEGIĆ)

U sklopu brojnih programa obilježavanja Dana grada Pule, u utorak navečer u pulskoj Zajednici Talijana održan je koncert u povodu 162. obljetnice rođenja Antonia Smareglije.

Nakon pozdravnih riječi Fabrizia Radina, predsjednika Zajednice Talijana te ujedno i pulskog dogradonačelnika, nazočnima se obratila Adua Rigotti Smareglia, skladateljeva unuka izražavajući svoje veliko zadovoljstvo što čitav niz umjetnika sustavno valorizira stvaralaštvo njezina djeda.

Potom su se zanimljivom šetnjom Smareglinim glazbenim partiturama predstavile mezzosopranistica Sofija Cingula i pijanistica Melita Lasek Satterwhite.

Najprije su nazočnima predstavile isječke iz opere "Caccia lontana", i to Fiordaliso, Ballata, Perche' la voce o timido labbro i Qual pensier, qual speranza. Posebna zanimljivost je da ta opera nije, kako smo mogli čuti tijekom koncerta, odnosno dijelovi iz te opere, izvedena još od vremena nakon Drugog svjetskog rata.

Nastavak koncerta bio je u znaku skladbi iz zbirke "Liriche per voce e pianoforte", a izvedene su: Due canzoni gradesi, Ruhelos!, Barcarola, Una mesta sospirando, Nell'onde chiare, Ruba ai fior i Deh! Spegni o Dio.

Dvije su glazbenice pokazale veliku usklađenost i uigranost, uvježbanost te odnjegovanu muzikalnost. Budući da je pozornica bila okružena cvijećem, u jednom je trenutku cvijeće je prouzrokovalo alergiju mezzosopranistici Sofiji Cingula koja se nakon mini pauze vratila i sjajno otpjevala preostale skladbe.

Kraj je bio posvećen skladateljici koja djeluje već godinama u Puli, na pulskoj Muzičkoj akademiji, Lauri Mjeda Čuperjani koja je autorica skladbe "Ave Maria" posvećene Smaregliji, a glazbenicama se tu pridružio i talentirani mladi violončelist Fabio Jurić, zaposlen u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.

Sofija Cingula zaposlena je na pulskoj Muzičkoj akademiji, a Melita Lasek Satterwhite ravnateljica je labinske Glazbene škole. Koncertiraju kao duo i samostalno, dobitnice su nagrada i priznanja te su vrijedne glazbene pedagoginje. Višestruko nagrađivani glazbenik je i Fabio Jurić. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter