Hommage tradicionalnoj istarskoj supi

Tradicionalno piće/jelo u novom ruhu
Tradicionalno piće/jelo u novom ruhu

Litarska bukaleta napunjena malko zagrijanim crnim vinom, uz dodatak šećera, maslinovog ulja, papra te jedne ili više feta upravo prepečenog kruha, s uloženom žlicom - to je uobičajeno vizualno i sadržajno poimanje istarske supe.

Bukaleta koja u društvu kruži od ruke do ruke - svatko tko je primi zagrabi žlicom jedan zalogaj natopljenog kruha i otpije gutljaj mlakog začinjenog vina te bukaletu doda sljedećem do sebe - tradicionalni je način konzumacije istarske supe.

Što supa znači u današnjem istarskom ugostiteljstvu? Istraživanje o tome nedavno je proveo dizajnerski studio Sonda iz Vižinade, a dobiveni su rezultati šokantni. Među 176 objekata koji su uvršteni u Gourmet vodič Turističke zajednice Istarske županije provedena je anketa imaju li istarsku supu u ponudi. Potvrdno ih je odgovorilo samo 60, ili 34 posto od svih ispitanih!

Njih 110 reklo je pak da bi supu rado nudili ako bi se receptura i način posluživanja prilagodili suvremenim okolnostima gourmet ponude.

Nagrađivani studio Sonda osmislio je stoga projekt reinterpretacije i rekontekstualizacije istarske supe za potrebe izložbe dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu Hungry Designers, premijerno prikazane 6. rujna u Muzeju turizma u Opatiji.

Za osmišljavanje projekta "Hommage supi" formiran je kreativni tim koji su činili Sean Poropat i Jelena Šimunović iz Sonde, etnologinja Ivona Orlić, književnik i gastronom Drago Orlić te Nevio Sirotić, vlasnik restorana Toklarija u Sovinjskom Polju.

U projektu su surađivali i Massimo Jenkel iz obrta Merania, koji je izradio posudu za "Hommage supi", popratni film snimio je Matija Debeljuh, a na istraživanju je radila Irena Kotiga Lenček iz Sonde.

Konačni rezultat je sljedeći: "Hommage supi" sadrži modificirani recept u kojem se crno vino uz pomoć nešto veće količine šećera reducira iz pola litre na trećinu, uz dodatak papra. Domaći prepečeni kruh oblikuje se u fete koje se polažu na vino te se sve prelijeva maslinovim uljem.

Umjesto bukalete, "Hommage supi" posluživao bi se u bijelom plitkom keramičkom tanjuru izrazito širokog oboda koji neće dozvoljavati kapanje vina po stolu, s obzirom da se pretpostavlja da svi posjednuti za stol jedu iz istog tanjura. (piše D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter