Hommage šezdesetima Davora Rapaića

Davor Rapaić pored svog rada
Davor Rapaić pored svog rada

Izložba "Šezdesete/sixties bez komentara/No comment rovinjskog likovnog umjetnika Davora Rapaića otvorena je u Aneksu pulskoga Multimedijalnog centra Luka.

Prema autorovim riječima, "Šezdesete" su ciklus od jedanaest slika, ulja na platnu u koja su umetnute, u aluminijske okvire (kutijice) uokvirene, crtački interpretirane varijacije fotografija iz obiteljskog albuma. Ciklus predstavlja simplifikaciju fotografije kao dokumenata, svjedočanstava vremena, u svrhu pokušaja relativiziranja njihove vjerodostojnosti kao ilustracije proživljenosti trenutka, ali i naglašavanja njihovog naboja kao emotivnog okidača i neke vrste osobnog piktograma.

Shodno nazivu izložbe, Rapaić se spretno kreće u maniri popartističke tradicije, crtačke figuracije i kolorizma uglavnom čistih tonova. Cijeli se ciklus oslanja, ali i koketira s fotografskim realizmom provučenim kroz svojevrsni neoromantični štih.

Davor Rapaić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika - Zagreb, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre - Pula i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Do sada je izlagao na više od trideset samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj i na više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim zbirkama širom svijeta. Živi i radi kao samostalni umjetnik u Rovinju. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter