"Hommage Pomeru" Jure Godeca u mjesnoj galeriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Hommage Pomeru" slovenskog umjetnika Jure Godeca otvorena je u ponedjeljak u galeriji mjesnog odbora Pomer. Ciklus slika inspiriran je motivima Pomera, gdje osamdesetogodišnji Godec zajedno s obitelji dolazi već pedesetak godina. To je, kako kaže, i te kako ostavilo traga te je odlučio darovati svoje slike mještanima Pomera.

U slikarske motive svoga zavičaja posjetitelje je na otvorenju izložbe stihovima uvela pomerska pjesnica Marija Družeta, a izložbu je otvorio Stanko Buić, zahvalivši Godecu na velikodušnoj donaciji.

Pomerske je vedute, impresije trenutka, Godec skicirao i slikao u tehnici akvarela, a hommage Pomeru donosi samo jedan manji dio slika. Neki od motiva pobudit će u gledaocu nostalgiju i sjetu, jer nema više baladura, korti, škalina i kuća od prije pola stoljeća koji su predstavljali identitet i kulturno blago ove sredine. Takva zdanja Godec nudi nenametljivo, ali slikovito i blisko ljudskom oku te time nesvjesno postaje kroničarom naselja u koje se s obitelji tako rado vraća.

Izložba će biti otvorena do 1. rujna. (A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter