Hommage poetama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Medunarodnog dana pismenosti u Gradskoj knjižnici i citaonici u utorak navecer otvorena je izložba crteža i skulptura Sandre Nejašmic naslovljene "Hrvatski pjesnici".

Prikazani su portreti hrvatskih pjesnika realizirani u tehnici olovke i tuša, a tu su i tri broncane skulpture živucih pjesnika Luke Paljetka, Ive Jelincic-Mucita i Vesne Parun.

Kako je prilikom otvorenja rekao akademski slikar Eros Cakic "autorica je uspjela tim crtežima i portretima prenijeti duh, izricaj i kreativnost odabranih pjesnika. To su svojevrsni umjetnicki dragulji, autorica putuje hrvatskom književnošcu, a rezultat toga putovanja su te slike i kipovi u kojima pokazuje svu svoju stvaralacku vještinu".

"Skulpturama, portretima živucih pjesnika, naglašava njihovu materijalnu ovozemaljsku prisutnost, a broncom titravost, izdržljivost i žilavost, usprkos svim ovozemaljskim preprekama. Cetiri su književnika, Parun, Ujevic, Tadijanovic i Nazor, prikazani kao svojevrsni triptisi, kroz tri crteža u razlicitim razdobljima njihova života. Na trenutak nam se ucini da su to pak tri kadra, isjecci iz njihovih cjeloživotnih filmova", zapisala je za popratni katalog Sanja Nejašmic.

Sandra Nejašmic rodena je u Splitu 1970. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a do sada je imala dvadesetak samostalnih te sudjelovala na preko 30 skupnih izložbi.

Otvorenje su uvelicali student glazbe pulskog Sveucilišta Goran Drakovic, uz gitaru, te profesorica Mirjana Cvar, kazivanjem stihova.

Ravnateljica Gradske knjižnice Nela Nacinovic u uvodnom je govoru iznijela nekoliko podataka o pismenosti u svijetu i u nas, isticuci da pulska knjižnica ima sve više korisnika.


Podijeli: Facebook Twiter