Hommage nezaboravnom maestru Milottiju

Daniel Načinović pročitao je svoje prigodne stihove
Daniel Načinović pročitao je svoje prigodne stihove

Svečanim programom u Gradskoj knjižnici i čitaonici večeras su otvoreni prvi Dani Nella Milottija (Trst 1927. - Pula 2011.). Organizatori su Grad Pula, Mjesni odbor Gregovica, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad.

Tom je prilikom postavljena izložba "Izronjene priče iz Milottijeve garaže", čija je autorica dr. Ivana Paula Gortan-Carlin. Taj postav sadrži notne partiture, plakete, nagrade, priznanja, fotozapise i druge materijale iz ostavštine nezaboravnog maestra.

- Izložba koja je pred nama tek je djelić onoga što je Milotti čuvao u svojoj garaži. Koncipirana je na način da barem nekim dokumentom, skladbom ili nagradom dotakne osobe ili institucije s kojima je Milotti radio i stvarao, budući da se od svake izložene cjeline može nastaviti i proširiti istraživanje na Milottijevoj građi koja će, nadam se, okončati monografijom.

Napisao je mnoga djela, od dječjih pjesama do simfonijskih djela, a najviše je dao na području zborske glazbe. Bio je vrlo produktivan i u zabavnoj glazbi, kazala je Gortan-Carlin ističući da njegov glazbeni jezik odiše vedrinom i odlučnošću. Kazala je da se Milottijeve skladbe nalaze osim u garaži, koju je definirala svojevrsnim muzejom, i u pazinskom Državnom arhivu, dok je rukopise simfonijskih, najvećih djela, još za života poklonio arhivu HRT-a u Zagrebu.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović pročitala je ukratko Milottijev životopis, a njegov prijatelj i susjed Zdravko Macura prisjetio se raznih anegdota. Deni Mešanović, predsjednik Mjesnog odbora Gregovica, ukazao je na neiscrpnu Milottijevu energiju ističući da je nemoguće odužiti se maestru za sve što je učinio.

Pjesnik Daniel Načinović pročitao je stihove koje je napisao za etiketu Pešurićevog pjenušca Misal rouge, koji je u povodu 85. godišnjice rođenja ovoga velikog maestra dobio prigodnu bocu, posebno za aktere prvih Dana Nella Milottija. Pjenušac sadrži, saznajemo, mješavinu terana i malvazije, Milottijevih omiljenih vina.

U nastavku je prikazan dokumentarni film "Naš sugrađanin Nello Milotti", a riječ je o premijeri novog filmskog zapisa iz dokumentarne serije Mirka Uroševića "Puna je Pula". Maestrova supruga Kiti iz zdravstvenih razloga nije mogla biti nazočna. (piše V. BEGIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter