Hommage moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojna je publika u petak navecer u galeriji Anex multimedijalnog centra Luka nazocila otvorenju izložbe pulskog umjetnika Igora Zenzerovica naslovljenu "More". Autor se predstavio radovima nastalim u raznim tehnikama – odljevima, crtežima na drvu i drugim nastalih ove godine. Službenog otvorenja izložbe nije bilo, vec je autor pustio da radovi sami progovore o njemu i njegovom stvaralaštvu.

Akademski umjetnik Bojan Šumonja definirao je za popratni katalog ovu izložbu kao "sublimirano iskustvo jednog umjetnika-moreplovca ili jednog maritimiziranog umjetnika".

Svi ti njegovi radovi crpe svoje polazište u minimalizmu i postminimalizmu, reduktivni su, ogoljeni do najosnovnijih elemenata, te kako je zapisao Šumonja "svedeni su na industrijske materijale, geometrijske, redovito kubicne oblike, neutralne površine, procišceni i oslobodeni bilo kakva suvišna balasta te reafirmiraju poziciju 'umjetnosti lišene osobnog stava' naglašavajuci esenciju ciste estetike o njezinu oštru suprotnost energetski ispunjenoj i navodno vrlo subjektivnoj i emocionalno nabijenoj slici svijeta".

Njegovi su radovi svojevrsni hommage moru i morskim krajevima, (pri)morskim pejzažima, gdje predstavlja Veneciju, Istru, Grcku, Trst, Maroko, i to uvijek na vrlo poseban nacin. Upravo to njegovo videnje tih gradova cini tu izložbu posebnom, originalnom, drukcijom od ostalih sa slicnom temom.

Šumonja istice da je neosporno bitan u cijeloj toj prici i utjecaj Zena "kao asketske i reducionisticke težnje k elementarnom i osnovnom". Zenzerovic tako primjerice u radu naslovljenom Grcka prikazuje šest drvenih kutija u kojima se nalaze crteži starih grckih novcica.

Igor Zenzerovic roden je u Puli, gdje je maturirao 1992. u srednjoj grafickoj školi u klasi profesora Ivana Obrovca. Diplomirao je na likovnoj akademiji u Veneciji u klasi profesora Gaetana Mainentija. Živi i stvara u Puli, gdje se bavi uredenjem interijera, a kontinuirano i plovi.

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter