Hommage Miroslavu Krleži u DHK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hommage u povodu 30. obljetnice smrti hrvatskoga književnika Miroslava Krleže, o cijem pjesništvu je govorio predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrac, a izabrane stihove interpretirao dramski umjetnik Dubravko Sidor, održan je u cetvrtak u DHK-u u Zagrebu.

Bez Krležina pjesništva, istaknuo je Petrac, danas bi bilo teško zamisliti hrvatski pjesnicki standard. "Krleža je svojom velicinom istinski obilježio hrvatsku kulturu i literaturu u prvoj polovici 20. stoljeca, rekao i dodao da su njegovi interpretatori obilježili drugu polovicu 20. st.

Podsjetio je da je prema vlastitim bilješkama Krleža pjesme poceo pisati još u adolescentskoj dobi, kad je 1911. pokušao svoje radove predati Matošu pa ipak od toga odustao.

Objavio je 11 zbirki pjesma koje su stilski pisane u rasponu od impresionizma, ekspresionizma, vitalizma i zanosa sovjetskom revolucijom 1917. do socijalno zauzetih pjesama, napomenuo je Petrac i dodao da se od avangarde vratio 30-ih godina hrvatskoj pjesnickoj tradiciji.

Petrac je istaknuo da DHK priprema veliki skup o Miroslavu Krleži u prigodi 120. obljetnice rodenja, koji ce se održati 2013. godine. Dodao je da zbog nedostupnosti cjelovitih brojeva casopisa Plamen DHK priprema fototipsko izdanje te Krležine tiskovine.

Hrvatski književnik i leksikograf Miroslav Krleža umro je 29. prosinca 1981. u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter