Hommage Matku Brajši Rašanu

Nastup Nešpule
Nastup Nešpule

Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje održala je još jedan u nizu od nekoliko glazbeno-edukativnih "in memoriam" koncerata koji imaju svrhu promicanja važnosti istarskih skladatelja u hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj povijesti. Udruga promiče opus istarskih skladatelja, analizirajući njihova djela, osvještavajući pritom važnost njihova opusa, kojim su zadužili današnje naraštaje kompozitora i glazbenih pedagoga.

Udruga postoji godinu dana, odnosno osnovana je upravo na rođendan Matka Brajše Rašana (11. prosinca 2014.), a u ovih godinu dana djelovanja održala je već niz glazbeno-edukativnih koncerata u čast Nella Millottija, Slavka Zlatića, Antonia Smareglie, Matka Brajše Rašana, a koncerti su povezani s datumom njihova rođenja.

Koncert je otvorio izvrsni MPZ Cantus Populi Brajšinim "Oče naš", koji je Jelka Brajša (kći Matka Brajše Rašana) pronašla u očevu opusu i obogatila tako hrvatsku kulturnu baštinu još jednim njegovim djelom puno godina nakon njegove smrti. Nakon toga MPZ Cantus Populi otpjevao je "Zrasla mi ladonja", folklornu kompoziciju koju je Brajša sakupio na terenu i harmonizirao za mješoviti zbor.

Potom je mr. Nikola Lovrinić imao izlaganje posvećeno tvorcu istarske himne "Krasna zemljo, Istro mila".

- Himna, koja je izvedena prvi puta 1911. godine, pisana je za solo glas i tamburašku pratnju, a povodom osnivanja tamburaškog društva u Tinjanu. Tiskana je 1914. godine u više tisuća primjeraka u vlastitoj naknadi Ivana Cukona, koji je bio autor stihova, kazao je Lovrinić, koji se osvrnuo i na cjelokupni život Matka Brajše Rašana Autor je filološko-povijesnih i filološko-matematičkih rasprava, pisao je o glazbenicima Tartiniju, Hugu Tomičiću, Josipu Mandiću te o Tinjanu. Večer je zaokružila izvrsna Nešpula s nekoliko vrlo zanimljivih skladbi. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter