Hommage istarskome skladatelju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga Juliane Licinic van Walstijn "Teatro di poesia in the opera house: The Collaboration of Antonio Smareglia and Silvio Benco" predstavljena je u subotu na Sajmu knjige u programu Istra ispod kore. O knjizi je, pored autorice, rodene Puljanke, govorio i Stanislav Tuksar, redoviti profesor Muzicke akademije Sveucilišta u Zagrebu. Knjigu, tiskanu na engleskom jeziku, objavilo je Hrvatsko muzikološko društvo iz Zagreba.

Tijana Barbic Domazet
, ravnateljica Sveucilišne knjižnice, hvaleci marljiv rad i veliki trud Licinic van Walstijn, kazala je da Sveucilišna knjižnica posebno skrbi o Smareglinoj ostavštini te se osvrnula ukratko i na djelovanje spomen-sobe posvecene tome istarskom skladatelju koji nije imao lak životni ni stvaralacki put.

Domazet je spomenula i da je Licinic van Walstijn, prije negoli je otišla u Škotsku, radila na glazbenoj zbirci Sveucilišne knjižnice te da je jedna od najvecih poznavateljica Smareglina djela.Profesor Tuksar govorio je ponešto o životu i stvaralackome opusu toga skladatelja (Pula, 5. svibnja 1854. - Grado, 15. travnja 1929.) te o situaciji u svijetu glazbe tijekom njegova stvaralaštva.

- Ponosna sam što sam Puljanka i što sam imala mogucnost istražiti djelo i stvaralaštvo ovoga skladatelja te otici s njim i u druge zemlje, gdje je bio posve nepoznat. Moje zanimanje za ovoga skladatelja seže još iz vremena kada sam pisala diplomski rad o "Istarskoj svadbi", kazala je autorica govoreci o nastajanju svoga djela te o raznim stilskim i povijesnim pravcima unutar kojih smjestiti djelovanje istarskoga kompozitora.


Podijeli: Facebook Twiter