Hommage domaćim autorima pred Madonetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelom za gudački kvartet hrvatskog skladatelja Josipa Mihovila Stratika iz 18. stoljeća otvorio je u četvrtak svoj fažanski nastup Gudački kvartet Rucner iz Zagreba.

- U vrijeme Haydna i Mozarta i mi smo imali svog skladatelja, manje poznatog, ali nama bitnog, riječi su kojima je prvu izvedbu koncertne večeri najavio voditelj kvarteta Dragan Rucner pred crkvicom Gospe Karmelske i isprva pred ne baš brojnom publikom. No, kako su Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković na violini, Snježana Ricner na violončelu te suprug joj Dragan na violi krenuli izvoditi bogat repertoar, tako je i publika u sve većem broju počela pristizati na Župni trg, prateći izvedbe čak i s nogu.

Tako se diskretno osvijetljen prostor oko Madonete, kako još ovu srednjovjekovnu crkvicu izvan glavnih turističko-pješačkih koridora nazivaju mještani, pokazao kao idealna ljetna pozornica za nešto "tiše" izvedbe, nudeći intimnije ozračje uz njenu lopicu. U takvoj atmosferi, nagrađivani kvartet osnovan 1998. posvetio je dobar dio večeri hrvatskim autorima, između ostalih i Miroslavu Miletiću, skladatelju i glazbenom pedagogu, izvevši njegove "Folklorne kasacije". Uostalom, za ove svjetski poznate glazbenike, koji u svojem opusu imaju više snimljenih albuma, komponirali su mnogi domaći autori, poput Berislava Šipuša i Tomislava Uhlika, ali ne libe se izvoditi ni djela Haydna, Dvoržaka ili Gershwina te drugih velikana glazbe iz raznih povijesnih i stilskih razdoblja.

- Kaj to nije Ana Rucner, prekinulo bi svako-toliko slušateljevu pažnju diskretno postavljeno pitanje u zadnjim redovima na fažanskom trgu. Tiho, da se ne ometaju zvuci gudala o strune, slijedio bi i odgovor: "Nije, to su joj roditelji". I što je večer više odmicala to su i Fažanci i njihovi gosti, čak i oni samo u prolazu, bili sve više zainteresirani za klasičnu glazbu u toploj ljetnoj noći, neovisno o eventualnoj zabuni koje je moglo izazvati prezime izvođača.

Koncert je organizirala Općina Fažana, ali je zapravo, kako su i predstavnici organizatora objasnili pred početak, kvartet Rucner u Fažanu doveo Vodnjanac Germano Fioranti, promotor i organizator kulturnih zbivanja u okolici. Manifestacija je, treba i to reći, održana uz potporu Ministarstva kulture. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter