Hommage Adeliji Biasiol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred brojnom publikom u vodnjanskoj Zajednici Talijana predstavljena je pjesnicka zbirka Adelije Biasiol (1950.-2000.) "Una voce sommessa" (Tihi glas), u izdanju Edita. Rijec je o pretisku istoimene zbirke koja je prije cetiri godine objavljena u izdanju Bibliotece istriane u suradnji s Talijanskom unijom i Narodnim sveucilištem iz Trsta, uz dodatak nekoliko neobjavljenih pjesama autorice koje je ustupila njezina kcerka Mara.

"Posebno smo ponosni što smo mogli napraviti hommage toj iznimnoj pjesnikinji koja nas je prerano napustila. To je bilo najmanje što se moglo uciniti za valorizaciju njezina stvaralaštva", rekla je Liliana Venucci Stefan u ime izdavaca. Giacomo Scotti i Anita Forlani istaknuli su da knjiga sadrži pjesme autorice koje su prije bile objavljene u tromjesecniku za kulturu na talijanskom jeziku La Battana te antologiji nagradenih unutar natjecaja Istria Nobilissima.

Scotti je rekao da je Adelia Biasiol jedno od najznacajnih imena književnosti talijanske nacionalne zajednice, a naglasio je i da su vodnjanske autorice iznimno kvalitetne. - Uz Anitu Forlani, najduže prisutnu autoricu na književnoj sceni talijanske nacionalne zajednice, koja je zaslužna za detaljno istraživanje lingvistickog areala istroromanskog dijalekta, tu su i Loredana Bogliun, Lidia Delton te pokojna Adelia Biasiol, sve ucenice Anite Forlani, rekao je Scotti.

- Biasiol je izrazito emotivna u izricanju osjecaja, cjelokupni njezin pjesnicki opus nabijen je jakim, intenzivnim emocijama, kazao je.

Pocetkom sedamdesetih godina Adelia Biasiol dobila je nekoliko priznanja natjecaja za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima. Premda je gotovo 30 godina živjela daleko od Vodnjana, rodno joj je mjesto bilo oduvijek u srcu.


Podijeli: Facebook Twiter