Homjani i grašćaki u subotu biraju župana na leto dan

Izbor župana na leto dan ujedno je i turistička atrakcija (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Izbor župana na leto dan ujedno je i turistička atrakcija (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Hum - najmanji grad na svijetu, u subotu slavi svoj dan. U sklopu najveće humske fešte, Homjani - žitelji okolnih sela, te grašćaki - građani, žitelji Huma, već tradicionalno biraju novog župana na leto dan po prastarom hrvatskom običaju, obnovljenom prije 37 godina. U gradiću u kojem živi svega 24 stanovnika, župana biraju urezivanjem crta-glasova kosirom u raboš, drvenu palicu.

Program počinje u 17 sati izložbom članova Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo. Od 17.30 sati nastupaju Gunjci Šaltin, a slavlje se nastavlja koncertom limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča. U 18.30 sati u gradskoj loži prvi će se put održati Mali izbor župana, koji će upriličiti polaznici Dječjeg vrtića Grdelin iz Buzeta. Izbor humskog župana na leto dan u ceremonijalu pučke predstave počinje u 19 sati.

Mali izbor župana novi je sadržaj humske fešte. Vrtićka skupina Zvjezdice istražuje običaje rodnog kraja pa je u suradnji s aktualnim humskim županom Renisom Gržinićem, ocem jednog od polaznika ove skupine, dogovoreno da mališani među sobom izaberu svog župana.

- Zadovoljni smo što mlade zanima tradicija jer je to pouzdan znak da će se nastaviti, kaže predsjednik udruge Hum Aleksandar Merlak.

Zabava se nastavlja plesom pod "kostanje" od 20.30 sati uz Laguna bend, dok za mlađe posjetitelje na istočnom ulazu u Hum u 22 sata kreće techno party "Minority connection vol. 9", na kojem će se za dobru atmosferu pobrinuti poznati hrvatski i strani DJ-i - Miss Soulfly, Alex Cvetkov, Danny Glavan, Mystikk i Wyzzo.

Dan Huma organizira udruga Hum, suorganizator je Turistička zajednica Buzeta, a pokrovitelji Grad Buzet i Mjesni odbor Roča.

Gustafi u petak u Humu

U sklopu obilježavanja 20 godina djelovanja studentske udruge Istarskog kluba u Rijeci, u Humu će se u petak navečer održati koncert koji počinje u 21 sat. Očekuje se dolazak svih bivših i sadašnjih članova, simpatizera i prijatelja Kluba.

Koncert je otvorenog tipa, ulaz je slobodan, a imat će humanitarni karakter - sakupljat će se prilozi za poplavljena područja. Nastupaju Gustafi, Radio Aktiv, The Shaiones i Trio bez četrtega. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter