Hologram Antoinea De Villea u Augustovom hramu


Kao dio nedavno otvorene izložbe Arheološkog muzeja Istre pod nazivom "Istra, lav i orao" u pulskim Svetim srcima, oplemenjen je i postav unutar Augustovog hrama.

Tamo je postavljen hologram koji predstavlja Antoinea De Villea, francuskog vojnog inženjera i graditelja utvrda (Toulouse, 1596. – 1674). On je djelovao u službi Mletačke Republike, a izradio je nacrte te započeo i pratio gradnju utvrde u Puli od 1630. do 1633. godine. Danas je u toj utvrdi smješten Povijesni i pomorski muzej Istre, odnosno Kaštel.

Hologram će se nalaziti Augustovom hramu za vrijeme cijele ljetne sezone, kada je objekt redovno otvoren za brojne turiste i ostalu publiku. Ovaj hologram govori na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku, te prijevod njegovog govora glasi: "Arheološki muzej Istre vas poziva da u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca posjetite izložbu 'Istra, lav i orao'. U jedinstvenom ambijentu i uz pomoć najsuvremenije tehnologije osjetite dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kada je Istra bila podijeljena između Republike sv. Marka i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život. Prvi puta na jednome mjestu moći ćete vidjeti rekonstruiranu renesansnu plemićku kuću, izlov tune u pulskoj luci, freske, sakralnu skulpturu i nabožne predmete te uživati u renesansnoj i baroknoj glazbi."

Poseban i atraktivan način koji primjenjuje suvremene tehnologije još je jedan dokaz izvrsnosti prezentiranja izložbi koje nastaju u organizaciji Arheološkog muzeja Istre. Izložba "Istra, lav i orao" moći će se pogledati do 15. studenoga. Ulaznica košta 20 kuna za odrasle i deset kuna za djecu. Od srpnja do rujna otvorena je od 9 do 23 sata, a tijekom listopada i studenog od 9 do 21 sat.

Dizajner izložbe je Noel Mirković, a autorski tim čine Ondina Krnjak i Tatjana Bradara.(V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter