Hollywood snima film o fojbama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki filmski koncern Listen Production sljedece ce godine snimiti igrani film o fojbama, koji bi u kinodvorane u SAD-u i Europi trebao stici 2013. godine. Film o tragicnoj sudbini više desetaka tisuca Talijana koji su poslije Drugog svjetskog rata napustili Istru, Rijeku i Dalmaciju, kako piše Primorski dnevnik, list koji na slovenskom jeziku izlazi u Trstu, bit ce sniman u Hollywoodu te na lokacijama u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Slovenski list u Trstu naglašava cinjenicu da ce film o fojbama biti snimljen zahvaljujuci strucnoj pomoci tršcanske nacionalisticke organizacije Lega Nazionale. Znakovit je i podatak da ce scenarij filma biti javno predstavljen baš 10. veljace kada se u Italiji obilježava Dan sjecanja na žrtve fojbi i egzodusa Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Osim filma, bit ce snimljen i dokumentarac o snimanju filma, a prikupljena dokumentarna grada bit ce predstavljena na izložbi o fojbama, koju planiraju u Los Angelesu. Na dodatni publicitet producenti racunaju i strucnim simpozijem o ratnim i poslijeratnim dogadajima u Istri, Rijeci i Julijskoj Krajini, koji takoder planiraju organizirati u Los Angelesu.

Hollywoodski film o fojbama, u režiji tršcanske desnice, vjerojatno ce slijediti matricu koju reflektira i kontroverzni film talijanskog RAI-ja "Srce u tami", o masakrima talijanskih civila od strane slovenskih i hrvatskih partizana, a koji je prije nekoliko godina izazvao burne reakcije u Sloveniji i Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter