Hollandeova stranka podržala Sarkozyjevu

Hollandeova stranka podržala Sarkozyjevu na pokrajinskim izborima (AFP)
Hollandeova stranka podržala Sarkozyjevu na pokrajinskim izborima (AFP)

Birališta za drugi krug pokrajinskih izbora u Francuskoj otvorena su u nedjelju ujutro, a bez obzira na premoćnu pobjedu ekstremne desnice u prvom krugu, ovaj put se ishod čini neizvjesnijim.

Na ove izbore, posljednje prije predsjedničkih 2017., koji se održavaju mjesec dana nakon napada u Parizu i još uvijek pod izvanrednim stanjem, pozvano je 45,3 milijuna birača.

Ekstremna desnica i dalje se nada izaći kao pobjednik i iz drugog kruga regionalnih izbora, suprotstavljena oslabljenoj i ljevici i desnici.

Čelnica francuske Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen kaže: - Nadam se pobjedi. Mnogo toga ovisi o onima koji se nisu odazvali prvom krugu. Pokazat ćemo što smo u stanju napraviti, kazala je.

Ipak, ishod je neizvjestan jer ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi zbog taktičkog glasanja FN mogla doživjeti poraz u drugom krugu iako je u prvom 6. prosinca dobila najviše glasova.

FN je tada osvojio više od 40 posto glasova na sjeveru Francuske gdje se natječe Marine Le Pen. Pobjeda u nedjelju povećala bi joj izglede za predsjedničke izbore 2017. godine.

Sličan rezultat stranka je ostvarila na jugoistoku gdje FN predvodi Marion Marechal-Le Pen, Marinina nećakinja.

Strah od useljavanja potaknut napadima u Parizu, nezadovoljstvom francuskom političkom elitom i visoka nezaposlenost najzaslužniji su što je FN 6. prosinca ostvario najbolji rezultat otkako postoji.

Socijalistička stranka koja je u prvom krugu bila trećeplasirana, međutim, povukla se iz utrke u obje ključne regije i pozvala je svoje pristaše da u drugom krugu podrže republikance Nicolasa Sarkozyja kako se FN tamo ne bi dokopao vlasti. Po izbornom zakonu, u drugom krugu regionalnih izbora sudjeluju sve liste koje su prešle 10 posto glasova.

FN je u prvom krugu pobijedila u ukupno šest regija, vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Francoisa Hollandea u prvom je krugu bila vodeća u samo dvije pokrajine, a Sarkozyjevi republikanci u četiri. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter