Hollande za što brži nadzor banaka, Merkel se ne žuri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u subotu su potvrdili različita stajališta o nadzoru banaka u Europskoj uniji.

»Što prije, to bolje«, rekao je francuski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Aspergu, na jugozapadu Njemačke, na što je njemačka kancelarka dodala da će proces »trajati koliko je potrebno«. Pariz želi da Europljani osiguraju takav mehanizam od siječnja 2013., dok se Njemačkoj manje žuri.

Europska komisija i Pariz žele povjeriti Središnjoj europskoj banci (ECB) superviziju 6.000 banaka eurozone, dok Berlin želi ograničiti taj zadatak na veće banke.

Hollande, čija je popularnost u jakom padu prema anketama, zatražio je u subotu na toj konferenciji da ga ocjenjuju po rezultatima.

Na pitanje zašto raste popularnost njemačke kancelare iako joj se mandat bliži kraju, dok njegova popularnost na početku mandata pada, on je rekao da bi želio biti ocijenjen po rezultatima.

Angela Merkel, koja računa na novi mandat, je bila ironična i rekla da »nema osjećaj da je na kraju mandata«.

Hollande i Merkel su govorili na konferenciji za novinare u sklopu 50. obljetnice govora koji je njemačkoj mladeži održao francuski čelnik general Charles de Gaulle u Ludwigsburgu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter