Hollande u Timbuktuu: Francuska akcija nije završila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu je tijekom kratkog posjeta Timbuktuu izjavio da francuska akcija u Maliju protiv islamista još nije završila, ali i da će afričke države uskoro preuzeti tu zadaću.

- Od 11. siječnja smo obavili već dosta posla, no on još uvijek nije dovršen. Trebat će još nekoliko tjedana, a naš je cilj predati palicu afričkim državama, kazao je šef francuske države.

Nema dijela Malija koji smije izbjeći kontroli legitimnih vlasti, istaknuo je francuski predsjednik.

Malijski predsjednik Dioncounda Traore zahvalio je francuskim vojnicima na učinkovitosti i profesionalnosti. "One su omogućile da se oslobodi stanovništvo sjevernog Malija koje je živjelo pod višemjesečnim barbarstvom, kazao je.

I Hollande je tijekom posjeta drevnom Timbuktuu osudio barbarstvo oružanih islamističkih grupa koje su mjesecima okupirale sjever Malija.

Francuski predsjednik u tom je gradu srdačno dočekan. Na glavnom trgu okupile su se tisuće ljudi da bi se zahvalile Francuskoj i njezinom predsjedniku. Plesalo se uz zvuke bubnjeva koji su bili zabranjeni dok je grad bio u rukama islamističkih skupina.

U Timbuktuu, 900 km sjeveroistočno od Bamaka, uvedene su stroge sigurnosne mjere: francuski vojnici bili su raspoređeni na svakih 100 metara, oklopna vozila su patrolirala ulicama, a kamioneti su bili krcati malijskim vojnicima.

Hollande je doputovao u Mali u pratnji trojice ministara, Laurenta Fabiusa (vanjski poslovi), Jean-Yvesa Le Driana (obrana) i Pascala Canfina (razvoj). Iz Timbuktua će otputovati u malijski glavni grad Bamako. (Hina)

 

 (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter