Hollande u Saudijskoj Arabiji o regionalnim krizama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik François Hollande trebao bi u nedjelju doputovati u Saudijsku Arabiju ne bi li sa saudijskim čelnicima razgovarao o krizama koje potresaju Bliski istok, dva dana nakon krvavog napada u Bejrutu te usred novih napetosti u Egiptu, ali i o gospodarskim perspektivama.

Francuski predsjednik, koji je već razgovarao s kraljem Abdulahom u studenom 2012., susrest će se ponovno s njim prvog dana službenog posjeta, usred pustinje, u Ravdat Hurajimu, 60 kilometara sjeveroistočno od Rijada.

Hollande će biti u pratnji francuskih ministara vanjskih poslova, industrije, vanjske trgovine i obrane kao i tridesetak čelnika tvrtki, među kojima EDF-a, Areve, Alstoma i Thalesa.

Francuska i Saudijska Arabija, istaknuo je francuski predsjednik u intervjuu arapskom dnevniku Al-Hayat od nedjelje, spremne su "raditi na postizanju mira, sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku". A Rijad je, dodaje se u njegovu okruženju, "referentni partner" za Francusku.

Kraljevstvo je, podsjeća Hollande, postalo "prvi klijent Francuske na Bliskom istoku" s razmjenom koja je premašila osam milijardi eura 2013., od čega tri milijarde otpada na francuski izvoz. Francuska na tom polju bilježi deficit s obzirom na uvoz saudijske nafte.

U središtu razgovora bit će Libanon, nakon napada automobilom-bombom u petak u Bejrutu, koji je stajao života Muhameda Šataha, bliskog suradnika bivšeg premijera Saada Haririja, neprijateljski nastrojena spram sirijskog režima.

Razgovarat će se i o iranskom nuklearnom programu, Siriji i stanju u Egiptu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter