Hollande: Strancima pravo glasa na lokalnim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kandidat socijalista za francuskog predsjednika Francois Hollande rekao je u srijedu da bi se izmjenom izbornog zakona 2013. godine strancima iz zemalja koje nisu clanice Europske unije omogucilo pravo glasa na lokalnim izborima, cemu se desnica protivi.

Hollande je podsjetio da prvih mjeseci, ako pobijedi na izborima, kani provesti niz reformi, medu kojima strukturalne, proracunske, bankarske i teritorijalne. Pravo da glasaju na lokalnim izborima Hollande bi dao strancima iz zemalja neclanica EU-a, a koji žive u Francuskoj pet godina.

Stranka predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji ce se s Hollandeom suceliti u drugom izbornom krugu 6. svibnja, oštro kritizira takvu Hollandeovu nakanu.

Kritike je Sarkozy dodatno zaoštrio nakon nedjelje kada su rezultati prvog izbornog kruga pokazali da je 18 posto biraca glasalo za predsjednicku kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen, protivnicu liberalne useljenicke politike.

Sarkozy nastoji pridobiti dio njezinih biraca za drugi izborni krug. No izjavio je u srijedu da nece postici nikakav dogovor s krajnjom desnicom, Nacionalnom frontom (FN) na celu s Marine Le Pen koju je podržala gotovo petina biraca u prvom krugu predsjednickih izbora, ali je istaknuo da ne treba demonizirati birace te stranke, javljaju svjetske novinske agencije.


Podijeli: Facebook Twiter