Hollande: Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska i Njemacka žele "ojacati gospodarsku, monetarnu a sutra i politicku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande docekujuci njemacku kancelarku Angelu Merkel dan uoci europskog summita koji se smatra presudnim za buducnost eurozone.

"Danas, dan uoci važne sjednice Europskog vijeca, vec smo obavili dio posla. Postigli smo napredak, napose što se tice rasta, teme brojnih rasprava što su dale rezultata. Europsko vijece ce odluciti o tome", rekao je Hollande ispred ulaza u Elizejsku palacu.

"Takoder smo svjesni da moramo donijeti mjere za financijsku stabilnost i oboje želimo osnažiti gospodarsku, monetarnu a sutra i politicku uniju kako bismo ostvarili integraciju i solidarnost, integraciju koliko je nužno, a solidarnost koliko je moguce", dodao je.

"Stanje je ozbiljno, imamo obvezu izgradnje Europe koja ce sutra biti snažna i stabilna", rekla je Merkel pred novinarima.

"Postigli smo znatan pomak u vezi s ugovorom o rastu, nadam se da ce se on sutra moci prihvatiti", dodala je kancelarka, "treba nam više Europe, treba nam Europa koja funkcionira, tržišta to ocekuju, treba nam Europa ciji ce se clanovi medusobno pomagati", kazala je.

Nakon izjava, predsjednik i kancelarka su se uputili u vrt Elizejske palace gdje su nastavili razgovor koji je trajao petnaestak minuta, a zatim su imali zajednicku veceru, priopceno je iz ureda francuskog predsjednika. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter