Hollande optimistično o budućnosti Francuske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Francois Hollande je u televizijskom razgovoru u nedjelju nakon vojnog mimohoda prigodom nacionalnog blagdana 14. srpnja nastojao suzbiti pesimizam Francuza i obećao gospodarsku obnovu tijekom sljedećih mjeseci.

Francuski predsjednik, kojem je prema anketama popularnost na najnižoj razini, želio je prevladati pesimizam koji godinama obilježava Francusku u odnosu na njezine susjede, pa čak i zemlje u ratu.

"Počinje preporod", jamčio je francuski predsjednik i naveo "pomak industrijske proizvodnje i istaknuo optimistična predviđanja u pogledu još bolje druge polovice godine", iako u zemlji vlada opći skepticizam u pogledu francuskog gospodarstva.

Za promjenu krivulje nezaposlenosti do kraja godine (koja zahvaća 11 posto aktivnog stanovništva) Hollande nije predstavio nove mjere, jer računa na jačanje pokrenutih instrumenata, poput subvencioniranih radnih mjesta za mlade nekvalificirane ljude.

"Borim se, ne izmišljam još jednu mjeru. Politka nije čarolija, već volja, strategija, povezanost", objasnio je Hollande koji je pozvao sunarodnjake da pobjede pesimizam, koji je dublji nego u zemljama u ratu.

Francuski predsjednik je rekao da će Francuska bitno više ulagati u održavanje klasičnih željezničkih linija, umjesto da privilegira brze vlakove, nakon željezničke nesreće u kojoj je u petak blizu Pariza poginuo šest osoba.

U vezi eventualnog povratka Nicolasa Sarkozyja, socijalist je rekao da ne strahuje od povratka bivšeg predsjednika koji može biti novi kandidat, ali je naglasio da ga zabrinjava uspon Nacionalne fronte. "Činjenica da se stranka radikalne desnice doživljava kao centar francuskog političkog života je iznimno zabrinjavajuća", ocijenio je.

Na svečanom vojnom mimohodu, kojim Francuska obilježava nacionalni praznik, dan pada Bastille, počasni gosti bili su glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, te privremeni malijski predsjednik Dion Counda Traore. Oni su nakon mimohoda ručali s francuskim predsjednikom u Elizejskoj palači, sjedištu predsjedništva. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter