Hollande: Odnosi Hrvatske i Francuske su odlični

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik François Hollande i hrvatski premijer Zoran Milanović naglasili su u četvrtak u Parizu izvrsne odnose dviju zemalja, svoje međusobne odlične odnose te puno zajedničkih tema koje su im na dnevnom redu otkad je Hrvatska članica EU-a.

Nazivajući premijera Milanovića "prijateljem Zoranom" s kojim gaji odnos "velikog povjerenja", Hollande je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da su odnosi Hrvatske i Francuske izvrsni i to "na ekonomskom planu, na polju infrastrukture, energije, kulture i frankofonije".

Milanović je pak, nakon što je Hollande završio svoje obraćanje, novinarima rekao da je odlika "dobrog političara da zapamti sve o čemu se razgovaralo tako da nema što dodati".

Francuski je predsjednik novinarima rekao da je s Milanovićem razgovarao i o stanju na Balkanu. "Bio sam u Sloveniji na Procesu Brdo, koji su zajedno otpočele Slovenija i Hrvatska", podsjetio je Hollande. Dodao je da područje Balkana treba stabilizirati, posebice izdvojivši BiH, te da regija mora imati europsku perspektivu. Uz to je potreban oprez, naglasio je, zbog otvaranja granica, i na kopnu i na moru.

Na upit kada očekuje da će Hrvatska ući u Schengen, Hollande je rekao da je to on upitao Milanovića.

"Ako dobro surađujemo, zajedno radimo na poštivanju i kontroli granica, na sigurnosti, to se može dogoditi u razumnom roku, što bi bilo dvije godine nakon ulaska u EU", rekao je francuski predsjednik. "Postoji proces verifikacije i kada se ostvare uvjeti, Hrvatskoj će se otvoriti granice Schengena", dodao je.

Hollande je također rekao da je sa šefom hrvatske Vlade razgovarao o "budućnosti Europe, jer Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije". Među temama su bile energetika, nezaposlenost mladih i europski izbori.

Milanović je odgovorio na jedno novinarsko pitanje, a to je što se događa sa zagrebačkom zračnom lukom.

"Pitanje zračne luke ne postoji, to je manje-više gotova stvar. Veliki francuski investitor gradit će terminal zračne luke", rekao je Milanović, naglasivši da s francuskim investitorima ima dobra iskustva.

Dvije francuske tvrtke, Bouygues i Aeroport de Paris, dio su konzorcija koji treba graditi terminal zagrebačke zračne luke. Bouygues je već od većih infrastrukturnih projekata bio investitor kod izgradnje Istarskog ipsilona.

Nakon sastanka s predsjednikom Hollandeom, Milanović će se sastati i s francuskim kolegom Jeanom-Marcom Ayraultom, čime završava današnji posjet Parizu.

Ovo je bio prvi susret Milanovića i Hollandea. Francuski je predsjednik naglasio u svojoj izjavi da se već dvaput susreo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, prvi put 2012., a drugi put ove godine 14. srpnja, na francuski nacionalni praznik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter