Hollande novi francuski predsjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Socijalist Francois Hollande izabran je u nedjelju za francuskog predsjednika osvojivši oko 52 posto glasova biraca u drugom krugu predsjednickih izbora, po rezultatima izlaznih anketa, a njegov protukandidat Nicolas Sarkozy priznao je poraz ne cekajuci službene rezultate, javljaju agencije.

Sarkozy je oko 20 sati i 20 minuta nazvao Hollandea i cestitao mu na pobjedi. "Francuska ima novog predsjednika. Francois Hollande je demokratski izabran i moramo to poštivati", rekao je Sarkozy u obracanju svojim pristašama, prenosi AFP.

- Maloprije sam ga nazvao, cestitao i poželio mu srecu. Snosim svu odgovornost za ovaj poraz, dodao je, pracen povicima "ne" iz okupljenog mnoštva. "Borio sam se za to da se poštuje odgovornost i nisam covjek koji nece preuzeti svoju", naglasio je.

- Jedno poglavlje je zatvoreno, novo je otvoreno. Ja cu ostati jedan od vas, branit cu i dalje svoje vrijednosti i ideje, ali moje mjesto više nece biti isto, moje obaveze ce biti drugacije, kazao je predsjednik na odlasku, sugerirajuci, kako piše AFP, svoje povlacenje iz politike.

Tisuce Hollandeovih pristaša pocele su slaviti na pariškoj Place de la Bastille, na istom mjestu na kojem su socijalisti slavili pobjedu Francoisa Mitterranda 1981., odmah po objavi rezultata izlaznih anketa.

Francois Hollande je drugi socijalisticki predsjednik od uspostave Pete Republike 1958., nakon Francoisa Mitterranda (1981.-1995.). Sarkozy je pak drugi predsjednik poražen nakon završetka prvog mandata, nakon Valeryja Giscarda d'Estainga 1981.

Hollande, koji je pobijedio na stranackim izborima za kandidata za francuskog predsjednika u listopadu, postavio se u kampanji kao umjereni ljevicar, racunajuci da tako ima najvece izglede pobijediti Sarkozyja i pridobiti francuske glasace centra na svoju stranu.

Obecao je da ce osnažiti francuski obrazovni sustav sa 60 tisuca novozaposlenih, smanjiti dob za umirovljenje sa 62 na 60 godina svim radnicima koji imaju više od 41 godine radnog staža i uvesti nove poreze najbogatijima.

Prvi ispit ce mu biti rješavanje krize u eurozoni koju je zabrinuo zagovarajuci poticanje razvoja kao metodu izlaska iz krize umjesto rigorozne štednje kakvu potice Njemacka.

Sarkozy je, kako ocjenjuju agencije, kažnjen za lošu gospodarsku situaciju u zemlji, rekordnih deset posto nezaposlenih, ali i za svoj bahati i cesto netaktican karakter. Jedanaesti je celnik iz zemalja eurozone koji je izgubio izbore od pocetka krize 2009. godine.


Podijeli: Facebook Twiter