Hollande: Koalicijski sporazum ide u dobrom smjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Francois Hollande je ocijenio u srijedu u Madridu da koalicijski sporazum koji je njemačka kancelarka Angela Merkel postigla sa socijaldemokratima u noći na srijedu ide u dobrom smjeru.

Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy je ocijenio da je najvažnije u tom sporazumu što u Njemačkoj jamči stabilnost tijekom sljedeće četiri godine. "To je dobro za Njemačku, ali mislim da je dobro i za Europu", naglasio je na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice čelnika.

Hollande je istaknuo vrijednosti koje taj sporazum predstavlja na europskoj razini, za koje se oni zalaže na europskoj razini i posebice istaknuo uvođenje minimalne plaće od 1. siječnja 2015. u svim područjima aktivnosti. Dodao je da je "to zahtjev koji su dugo upućivali Njemačkoj". Francuski predsjednik je također primijetio jednostavniji proces umirovljenja za osobe koje su dugo radile u Njemačkoj.

On je također pozdravio i treću odredbu o programu ulaganja i infrastruktura koja će se odraziti na aktivnosti u Njemačkoj i cijeloj Europi.

"Bude li koalicijski sporazum potvrđen, stići će u pravi čas", zaključio je Hollande koji ga poput Rajoya smatra "čimbenikom stabilnosti". Dva mjeseca nakon pobjede na parlamentarnim izborima Angela Merkel je u srijedu objavila postizanje dogovora sa socijaldemokratima o velikoj koaliciji i izrazila je zadovoljstvo uvođenjem minimalne plaće za koju drži da za Njemačku predstavlja "izgled u uspjeh". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter