Hollande kaže da je napad u Parizu povezan s terorizmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao kako sve upućuje na to da je napad na policiju u četvrtak u Parizu u kojem je ubijen jedan policajac a druga dva ranjena prije nego je policija ubila napadača bio povezan s terorizmom te da će sigurnosne snage biti na oprezu tijekom predstojećih predsjedničkih izbora.

Skupina Islamska država je preuzela odgovornost za pucnjavu u priopćenju njezina propagandne službe Amaq-a.

"Napad na Elizejskim poljanama u središtu Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države", piše Amaq.

Hitni sastanak sigurnosnih, obrambenih i obavještajnih čelnika bit će održan u petak, rekao je Hollande u televizijskoj izjavi.

Hollande, koji se ne natječe ponovno za dužnost na izborima čiji prvi krug je u nedjelju, je rekao: "Bit ćemo krajnje oprezni, posebice u vezi s izborima".

Drugi napadač za kojega se misli da je sudjelovao u napadu na aveniji Elizejske poljane u središtu Pariza dva dana prije predsjedničkih izbora je još uvijek u bijegu.

Protiv napadača vodila se protuteroristička istraga jer je pokazao nakanu da ubije policajce, doznaje agencija France Presse od izvora bliskog istrazi.

U četvrtak navečer u Seine-et-Marne, u pariškom predgrađu pretresena je kuća napadača. Riječ je o vlasniku prometne dozvole automobila korištenog u napadu.

Policajci na mjestu događaja su rekli kako tragaju za potencijalnim drugim napadačem i policijski izvor je rekao Reutersu kako je izdan uhidbeni nalog za osumnjičenikom koji je došao vlakom u Pariz iz Belgije.

"Izašao sam iz prodavaonice Sephora i hodao pločnikom...jedan muškarac je izašao iz automobila i otvorio vatru iz kalašnjikova na policajca", rekao je očevidac Chelloug Reutersu.

Policija je pozvala građane da izbjegavaju područje u kojem se dogodio napad.

TV snimke pokazuju Slavoluk pobjede i gornju polovicu Elizejskih poljana krcatih policijskim kombijima i teško naoružanom policijom koja je zatvorila područje.

Napad dolazi u trenutku dok se birači spremaju izaći na predsjedničke izbore u nedjelju u najneizvjesnijim izborima u skorije vrijeme. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter