Hollande i Cameron u Parizu o antiterorizmu i Siriji

Francois Hollande (AFP)
Francois Hollande (AFP)

Francuski predsjednik Francois Hollande primit će u ponedjeljak u Elizejskoj palači britanskog premijera Davida Camerona radi razgovora o borbi protiv terorizma i Siriji nakon džihadističkih napada u Parizu, objavljeno je u subotu iz ureda francuskog predsjednika.

Tim će razgovorom početi intenzivan tjedan diplomatskih razmjena o te dvije teme za Francoisa Hollandea, kojega u utorak u Washingtonu očekuje američki predsjednik Barack Obama, a u četvrtak u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin.

Između ta dva susreta, francuski predsjednik primit će u srijedu njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Nakon napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, u kojima je poginulo 130 osoba, a oko 350 ranjeno, francuski predsjednik je izrazio želju da se poradi na osnivanju proširene koalicije, "jedinstvene", u borbi protiv džihadista IS-a u Siriji i Iraku.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak jednoglasno rezoluciju na francuski poticaj kojom se dopuštaju "sve potrebne mjere" za borbu protiv IS-a u Siriji i Iraku. Tekstom se poziva zemlje da "udvostruče napore i usklade inicijative" radi sprečavanja terorističkih akcija IS-a kao i ostalih ekstremističkih skupina povezanih s Al Kaidom.

Vijeće sigurnosti UN-a ocijenilo je IS "neviđenom svjetskom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti". Francois Hollande procijenio je da će ta rezolucija "pridonijeti mobilizaciji nacija oko eliminiranja" IS-a. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter