Hollande: Bogate oporezivati sa 75 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

François Hollande, kandidat socijalista na francuskim predsjednickim izborima, predložio je porez za najbogatije u iznosu od 75 posto, zbog cega su ga protivnici žestoko napadali, pa i cak ismijavali.

Porez za one koji zaraduju više od milijuna eura godišnje poziv je da budu domoljubni, uzvratio je u utorak Hollande, kojemu ankete daju izbornu prednost pred predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. "Domoljubni je cin prihvatiti placanje dodatnog poreza kako bi se pomoglo oporavku zemlje", objasnio je Hollande.

Hollande je u sijecnju zapoceo kampanju tvrdnjom da Sarkozy zastupa interes financijskih krugova, te je obecao provesti poreznu reformu bude li izabran. Predsjednicki izbori zakazani su za 22. travnja, a drugi krug za 6. svibnja.

Dosad je Hollande predlagao porez od 45 posto za godišnje prihode iznad 150.000 eura po osobi.

Francuska desnica u utorak je upozorila da bi tako visoki porezi potaknuli bijeg kapitala u zemlje s boljim poreznim zakonima, primjerice u Švicarsku ili Belgiju. Porezne stope u Europskoj uniji raznolike su, prema Eurostatu iz lipnja 2010., a najveca je u Švedskoj, 56,4 posto.

Kriticna je i Fronta ljevice, clanica Komunisticke partije, koja umanjuje potencijalne ucinke poreza jer ce se odnositi na mali dio populacije, odnosno samo "vlasnike najvecih francuskih tvrtki i velike sportaše".

Ako bi bio izabran i proveo poreznu reformu, Hollande bi ucinio upravo suprotno od sadašnjeg predsjednika koji je po stupanju na dužnost 2007. primijenio "porezni štit" radi zaštite poreznih obveznika od previsokih poreza. Ogranicio ga je na 50 posto za najbogatije kako bi izbjegao utaju poreza i odljev mozgova, ali ga je ukinuo ljeti 2011. zbog krize.

Zadnje ankete pokazuju smanjenje razlike izmedu dvojice vodecih kandidata, ali i dalje vodi Hollande. Prema njima, on bi pobijedio u drugome krugu s oko 56 posto glasova. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter