Holivudska glumačka zvijezda Tom Sizemore u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narednik Horvath u Spielbergovom "Spašavanju vojnika Ryana", jednom od najboljih ratnih filmova ikad, zatim detektiv Jack Scagnetti u Tarantinovim i Stoneovim kontroverznim "Rođenim ubojicama", Michael Cheritto u klasiku Michaela Manna "Vrućina" s Alom Pacinom i Robertom De Nirom, Bat Masterson u Costnerovom "Wyattu Earpu"- sve to i još puno likova glumio je Tom Sizemore koji je posjetio Pulu kako bi u Villi Vulin odigrao ulogu u filmu "C.L.E.A.N.". No, radišan kakav je (njegova IMDB stranica nabraja više od 200 uloga u karijeri dugoj 30 godina), na istom mjestu snimio je danas nekoliko scena iz filma "Someone dies tonight" čije je snimanje počelo još prošle godine u Baranji, a u kojem glavnu ulogu tumači Eric Roberts.

"C.L.E.A.N." u Puli snimaju njemački Dream Team Pictures na čelu s producentom Vjekoslavom Katušinom i pulski Filmski centar Istre koji vodi Jani Zombori Banovac, a prošli tjedan svoje je scene u Villi Vulin snimio Costas Mandylor. "Someone dies tonight" također producira Katušin a oba filma režira Aurelio Agliata. Također u oba filma glumi i Zombori Banovac koji ističe da mu je velika čast što je dobio priliku raditi sa Sizemoreom, unatoč tome što nije akademski glumac.

Sizemore je danas djelovao opušteno i rekao da se osjeća dobro. Kako reče, sviđa mu se hrana, posebno špageti bolonjeze i zadovoljan je obavljenim poslom. Za ulogu u „Someone dies tonight“ kaže da glumi vrlo bogatog plaćenog ubojicu koji dobiva poziv od starog prijatelja iz vojske čija je kćer oteta radi čega kreće u akciju.

Danas, sutra i preksutra u planu su i scene za "C.L.E.A.N." u kojem Sizemore igra menadžera glumca koji dolazi u sanatorij liječiti se, a sanatorij vodi Dr. Sutter kojeg glumi Mandylor.

S obzirom da je Horvat, kako se zove Sizemoreov lik u "Spašavanju vojnika Ryana", u Hrvatskoj vrlo često i mogli bi reći "pravo" hrvatsko prezime, zanimalo nas je koliko Sizemore zna o Hrvatskoj.

- Znam da je bila Jugoslavija, Tito i vrlo brutalan građanski rat, no ne znam puno izvan toga osim da je to zacijelo bilo vrlo nesretno vrijeme za sve vas. Veliki sam obožavatelj Dražena Petrovića, Vlade Divca, Tonija Kukoča i Dina Rađe kao što vjerujem da ste i vi. Nadam se da ću još snimiti puno filmova ovdje, kaže Sizemore.

Popis poznatih redatelja s kojima je radio je zbilja impresivan – Steven Spielberg, Oliver Stone, Michael Mann, Kathryn Bigelow, Michael Bay, Tony i Ridley Scott itd. S kim mu je bilo najzanimljivije raditi?

- Svi su sjajni, ali pogotovo Michael Mann. On sve piše i snima, sve što vidite u njegovim filmovima je njegov izbor – svaka riječ i svaki snimak. Tu su i Stone, Ridley Scott, svi su oni vrhunski, imao sam sreće što sam radio s njima, kaže.

Sizemore je poznat i kao glumac koji se vrlo temeljito pripremi za svoje uloge, poput one u filmu "Relic" za koju se sreo s muzejskim kustosima i znanstvenicima koji se bave očuvanjem eksponata. Ipak, to nije ništa u odnosu na pripremu za "Spašavanje vojnika Ryana" u kojem je glumio pripadnika elitnih američkih Rendžera.

- Za taj film išao sam u vojnu školu 18 tjedana i skakao iz aviona, no morao sam naučiti kako je to biti Rendžer. Bio sam jedini seronja (od glumaca na filmu) koji je prošao takvu pripremu i prvo sam požalio, ali na koncu mi je drago mi je da sam to učinio, kaže. Bilo je fizički naporno raditi baš taj film čije je snimanje trajalo 58 dana, ali kako sam kaže, on jako voli glumiti. "Oduvijek sam to volio i dalje imam tu znatiželju kako će stvari razviti. Raditi s mladim glumcima i redateljima je sjajno".

Redatelj filma "C.L.E.A.N." i "Someone dies tonight" Aurelio Agliata pak pohvalio je Sizemorea kao timskog igrača, izrazito srdačnog i vrhunskog profesionalca od kojeg se može puno naučiti.

- Raditi ovakve filmove u Europi nije lako. Mi Europljani živimo u jednoj Europi, ali nitko zapravo ne surađuje. Primjerice, svi novci koje dobijemo od pojedine vlade za neki film moraju biti potrošeni u toj zemlji. Katušin je došao s idejom da napravi stvar na svoj način, kao što rade Amerikanci i svi su mislili da je to nemoguće, ali on je uspio i doveo u Hrvatsku Robertsa, Sizemorea i Mandylora. Nisu svi producenti u Europi sposobni za tako nešto, pogotovo ne tako mladi, ističe Agliata kojem jako olakšava što su na istoj lokaciji smješteni i tu snimaju filmove.

Producent Katušin, odgovara protupitanjem na pitanje kako to da je izabrana baš Pula. "Zašto bi se sve snimalo u Dubrovniku? Ima mjesta i u Baranji, i u Puli, svugdje. Ovo je predivna lokacija. U svakom filmu ima komplikacija, ali to se sve riješi, ekipa je dobra i jako sam zadovoljan", kaže.

Uz to što glumi Sizemore ima i svoj rock bend Day 8, a na pitanje hoće li i ovdje što zasvirati, smijući se odgovara "Možda, ne znam".

- Dobar sam prijatelj s Eddiejem Vedderom pa možda i Pearl Jam dođu ovdje, ha ha, kaže Sizemore čiji je bend nekoliko puta svirao kao predgrupa Pearl Jamu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter