Holcimu priznanje HGK-a za razvoj istarskog gospodarstva

Julija Škoro, Jasna Jaklin Majetić, Alan Šišinački i Glorija Paliska Bolterstein (Foto: HGK-Županijska komora Pula)
Julija Škoro, Jasna Jaklin Majetić, Alan Šišinački i Glorija Paliska Bolterstein (Foto: HGK-Županijska komora Pula)

U povodu 90. obljetnice kontinuiranog poslovanja, tvornica cementa Holcim u Koromačnu dobila je priznanje HGK-Županijske komore Pula za velik doprinos razvoju gospodarstva Istre, zapošljavanju generacija Istrana te stvaranju kulture industrijskog rada. Priznanje je u srijedu predsjedniku Uprave Holcima Alanu Šišinačkom uručila predsjednica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić, čestitavši mu na ovoj velikoj obljetnici.

- Devedeseta godišnjica bilo koje tvrtke je trenutak za veliko priznanje. U proizvodnji je to razdoblje od tri, četiri života, kako ljudi, tako i tržišta te proizvoda koji su se diversificirali u skladu s potrebama modernog tržišta. Ovo je priznanje za doprinos razvoju, za kvalitetu, ali i odnos prema okolini, rekla je Jaklin Majetić.

Šišinački je kazao da je Holcim otvoren prema svim dionicima, kako prema sindikatima, tako i prema radnicima, ali i lokalnoj zajednici. Vrlo im je važna zaštita okoliša, zato tvornica izgleda kao botanički vrt, a ne cementara, bio je slikovit. No, tvornica je i ekonomski odgovorna.

- Mi smo 2012. godine bili u gubitku od 78 milijuna kuna, no pokretanjem programa Plan 2015 plus obećali smo da ćemo 2015. poslovati pozitivno. Lani smo ostvarili 3,5 milijuna kuna neto dobiti, koju ove godine planiramo povećati na 20-ak milijuna. Dakle, "poboljšali" smo praktički stotinjak milijuna kuna u ove četiri godine, izjavio je Šišinački. Tvornica zapošljava 297 radnika, a trenutno je otvoreno deset radnih mjesta. Prosječna bruto plaća iznosi  9.254 kune.

Julija Škoro, voditeljica Holcimovih komunikacija, predstavila je izvještaj o održivosti za razdoblje od 2013. do 2015. godine koji sadrži brojne podatke o Holcimovom utjecaju i doprinosu društvu, okolišu i ekonomiji. Izvješće uz ostalo sadrži podatke o minimalnoj i prosječnoj plaći, o dobnoj strukturi radnika, ali i prikaz emisija koje su daleko ispod graničnih vrijednosti. Cementara surađuje s čak tisuću dobavljača, a 80 do 90 posto iznosa plaćenih proizvoda i usluga ostaje u Hrvatskoj.

- Za naše je dionike važno koje ćemo podatke uključiti u izvještaj, a to smo doznali razgovarajući sa zaposlenicima,  provodeći aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom, poput Građanskog sata i Dana otvorenih vrata, te putem upitnika o zadovoljstvu kupaca, rekla je Škoro.

Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša, čestitala je cementari na obljetnici, te zahvalila na svemu što je dala lokalnoj zajednici. Holcim i Općina uložili su milijun kuna u konkretne projekte uređenja naselja Koromačno, šetališta, parkirališta i nogostupa u naselju Viškovići. Pritom je 250 tisuća kuna osigurao Holcim, a ostatak Općina. 

U planu je izgradnja dječjeg igrališta i sportskih sadržaja za mještane. Lani je izrađen idejni projekt za biciklističku stazu Koromačno - Tunarica. Dovršava se glavni projekt, ishoduje se građevinska dozvola, pa se početak uređenja očekuje iduće godine, rekla je načelnica. Šišinački je dodao da je temelj održivog razvoja transparentna suradnja s lokalnom zajednicom. Tvrtka, uz ostalo, podupire sportske i ribičke udruge, a u tri je godine obećala uložiti milijun kuna u lokalnu zajednicu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter