Holcim: Zaokret u poslovanju donio dobit od 3,6 mil. kn

Radnici Holcima plaćeni su na temelju dobivene ocjene, što je doprinijelo većoj motiviranosti i učinku (Arhiva)
Radnici Holcima plaćeni su na temelju dobivene ocjene, što je doprinijelo većoj motiviranosti i učinku (Arhiva)

Predstavnici Uprave Holcima te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) danas su predstavili u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Pula rezultate poslovanja tvrtke u protekloj 2015. godini, ali i poboljšanje uvjeta rada za ukupno 234 zaposlenika, što je rezultat nedavno potpisanog novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj Alan Šišinački naglasio je da je tvrtka svojim razvojnim Planom "2015 Plus" uspjela učiniti ogroman zaokret u poslovanju, podsjetivši da je i Holcim dio građevinske industrije koja je 2009. godine doživjela snažan kolaps, kako u Europi, tako i na globalnom tržištu. Nažalost, kako je rekao Šišinački, ni Holcim u toj krizi nije ostao izoliran, naglasivši kako su od 2010. godine bilježili negativno poslovanje koje je kulminiralo 2012. godine s gubitkom od 78 milijuna kuna.

Svjesni da se nešto mora drastično mijenjati, tvrtka je u zadnje tri godine napravila potpuni zaokret u poslovanju, postavljajući u prvi plan strateške ciljeve vezane uz povećanje prihoda, smanjenje troškova, inovacije, odgovornost i disciplinu.

- Zahvaljujući trudu i doprinosu svih zaposlenika, Holcim je uspio ostvariti plan te je nakon pet godina prošlu godinu završio s 3,6 milijuna kuna dobiti. Ključni doprinos u ostvarenju tog cilja bilo je značajno smanjenje troškova na svim razinama, kazao je Šišinački navodeći da su administraciju primjerice "srezali" za čak 28 posto, a uštede su provedene i u proizvodnji.

Po njegovim riječima, dio ostvarenih ušteda uložen je u Centar za inovacije i projekte kojeg vodi Holcimov tim, a koji je kupcima pružao dodatnu uslugu te je u protekle dvije godine na tržište plasirao pet novih proizvoda.

- Kupci su to očito prepoznali te je lani ostvaren devet posto veći prihod u odnosu na 2014. godinu, iako se razina građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj još uvijek nije značajno povećala, kazao je Šišinački te dodao da je povećanje ukupnog prihoda od prodaje ujedno njihov najveći uspjeh lani, kao i činjenica da su pokrenuli i motivirali zaposlenike da prepoznaju njihove razvojne smjernice.

- U Planu "2018 Plus" temeljimo se na daljnjem povećanju prihoda kroz dodatne usluge, a troškove ćemo i dalje smanjivati, pogotovo u administraciji, kazao je predsjednik Uprave Holcima, naglasivši da tvrtka već ima strategiju za 2050. godinu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter