Holcim opstao unatoč teškim uvjetima na tržištu

(A. Š.)
(A. Š.)

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, priredila je prijem za predstavnike Holcima povodom 90 godina tvornice u Koromačnu. Svečanom prijemu nazočili su Dario Knapić, zaposlenik s najdužim stažom od čak 41 godinu rada u tvornici, Mirko Prskalo, predsjednik Radničkog vijeća, Virna Višković Agušaj, direktorica tvornice i Alan Šišinački, predsjednik Uprave.

Raška načelnica i predstavnici Holcima izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Općine kao lokalne zajednice i Holcima koji je prepoznao odnos s lokalnom zajednicom kao ključni čimbenik uspješnog poslovanja.

Važni za razvoj općine Raša

- Tvornica cementa u Koromačnu sa svojih 90 godina predstavlja temelj industrije u Istri. Čestitam vam što ste uspješnim poslovanjem očuvali proizvodnju te na taj način punih 90 godina doprinosili razvoju općine Raša. Taj uspjeh posebno cijenim zbog industrije koja je u Raši postojala, a nije se uspjela održati na tržištu. Upravo iz tog iskustva znamo da je za dobru kvalitetu života potrebno stvoriti nova radna mjesta te mogu reći da aktivno radim na ispunjavanju ciljeva gospodarskog razvoja. Nadam se da će Holcim i u idućih 90 godina sudjelovati u razvoju Općine,“ rekla je Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša.

Dobar primjer privatizacije

Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj istaknuo je da  su ponosni što su uspjeli održati proizvodnju punih 90 godina, što Holcim još uvijek spominju kao jedan od najboljih primjera privatizacije, što posluju otvoreno prema lokalnoj zajednici i održivo.

Svake godine novim ulaganjima grade se temelji za daljnji razvoj, a da bi se opstalo trenutno je fokus na stvaranju dodane vrijednosti kupcima. Zato je osnovan Centar za inovacije i projekte, tim kojeg stvara više od 20 stručnjaka i koji je u protekle dvije godine na tržište, zahvaljujući njihovom radu, stavili pet novih proizvoda i izgradili dvije galerije betona.

Osnivači 1926. godine stigli iz Palerma

Tvornicu cementa u Koromačnu osnovalo je 1926. godine društvo Giuseppe Conigliaro S.P.E.M.A. iz Palerma. Kvalitetna sirovina, jeftini pomorski prijevoz i radna snaga te mogućnost opskrbe ugljenom iz Raše navedeni su kao razlozi zbog kojih je tvornica sagrađena upravo u Koromačnu. Danas osim tvornice u Koromačnu, Holcim u Hrvatskoj ima još devet proizvodnih i distribucijskih lokacija u šest županija. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter